Briljant gedrilde ‘Jersey Boys’ met fabelachtige falsetto’s

Tientallen hits hadden de Four Seasons in de jaren zestig en zeventig – iedereen zingt ze nog makkelijk mee en toch weet lang niet iedereen meer wie ze waren. Dat is de verrassing van de aan hen gewijde musical Jersey Boys, waarin veel van die hits in een spannende collage zijn verwerkt, en waarin bovendien vrijwel de hele waarheid over opkomst en ondergang van de groep wordt verteld. Al enkele jaren is de productie een geheid kassucces in New York en Londen. En nu heeft Joop van den Ende Theaterproducties een Nederlandse versie in Utrecht neergezet, die daar blijft zo lang er voldoende publiek op afkomt.

Vier „gassies” uit New Jersey waren ze, de zangers van Sherry, Big girls don’t cry, Walk like a man, Oh what a night en al die andere perfecte popsongs. Iets van de couleur locale – hun Italiaanse afkomst met onvermijdelijke maffiabanden – gaat natuurlijk verloren nu de gesproken teksten in het Nederlands zijn vertaald. Maar de songs klinken ook hier als vanouds. Tim Driesen benadert de fabelachtige falsetto’s van de oorspronkelijke leadzanger Frankie Valli. En in de speelscènes excelleert René van Kooten als de bink Tommy DeVito die zichzelf graag als de baas van de groep zag.

Ook productioneel en qua enscenering staat deze voorstelling op internationaal peil. De strak afgepaste mouvementen van de zangers, geheel in de stijl van toen, ogen briljant gedrild. Net als het harmonieuze raffinement van de vocalen. Terwijl het tijdsbeeld nog extra wordt versterkt door de projectie van Roy Lichtenstein-achtige striptekeningen in het multifunctionele staaldecor.

    • Henk van Gelder