Bo Xilai gaat in hoger beroep

De veroordeelde politicus Bo Xilai (midden) wordt met handboeien afgevoerd na zijn veroordeling tot levenslange celstraf. Foto Reuters / Jinan Intermediate People's Court

De populaire Chinese politicus Bo Xilai gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat gisteren over hem is uitgesproken. Bo Xilai is door de rechtbank veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Zijn hoger beroep zal vrijwel zeker niks uithalen.

Bo Xilai is veroordeeld omdat hij volgens de voorzitter van de rechtbank in de noordoostelijke Chinese stad Jinan “de nationale belangen van China en de belangen van het volk” heeft geschaad.

Van zijn hoger beroep hoeft Bo Xilai niks te verwachten, zo zegt onze correspondent in China Oscar Garschagen:

“Van een proces in hoger beroep heeft hij geen verwachtingen te koesteren omdat in China de rechtspraak wordt gecontroleerd en geregisseerd door de partij. Het vonnis dat volgens zijn talrijke aanhangers neerkomt op een politieke afrekening is zwaarder dan verwacht en vormt het voorlopige einde van een van de meest geruchtmakende zaken in de geschiedenis van modern China.”

Bo Xilai eens deel van top Chinese Communistische Partij:

De val van Bo Xilai, die tot voor kort vanwege zijn positie en afkomst behoorde tot de rode partijelite en een van de ‘supersterren’ van de Communistische Partij van China (CPC) was, werd algemeen gezien als het gevolg van zijn nederlaag in een machtsstrijd binnen de partij, vooruitlopend op de tienjaarlijkse leiderschapswisseling van vorig jaar.