BlackBerry wordt overgenomen voor 4,7 miljard dollar door investeerder

Foto AP / Lefteris Pitarakis

BlackBerry wordt overgenomen voor 4,7 miljard dollar (3,47 miljard euro) door het Canadese investeringsbedrijf Fairfax Financial. De Canadese smartphonefabrikant is zojuist akkoord gegaan met het bod.

BlackBerry verkeert al jaren in zwaar weer wegens een tegenvallend aantal verkochte toestellen. Afgelopen vrijdagavond maakte BlackBerry-topman Thorsten Heins vervroegd de slechte resultaten bekend van het afgelopen kwartaal: een verlies van bijna 1 miljard dollar (735 miljoen euro). BlackBerry verkocht slechts 3,7 miljoen smartphones in de afgelopen drie maanden. Daardoor kwam de omzet de helft lager uit dan verwacht.

Het hoofd van Fairfax, Prem Watsa, was tot vorige maand bestuurslid bij Blackberry. Hij trad af nadat het bedrijf had aangegeven een verkoop te overwegen.

Vorige week maakte BlackBerry bekend 40 procent van zijn personeel te ontslaan. In feite halveert BlackBerry zichzelf, aldus NRC-technologieredacteur Marc Hijink vandaag in NRC Handelsblad: door de operationele kosten voor 2015 terug te brengen met 50 procent probeert het bedrijf zich aantrekkelijker maken voor een onafwendbare verkoop – voordat het tot een gedwongen verkoop komt. Die verkoop is er nu.

De handel in aandelen van Blackberry is tijdelijk stilgelegd door het bod.