Bellen met Mario: ongekend, al die grote uitslagen in de Eredivisie

Matavz (rugnummer 9) maakt de 1-0 tegen Ajax na geklungel van Vermeer. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Als Ajax-supporter zat je gistermiddag tussen 17:38 en 17:53 niet lekker. In een kwartier leidde PSV de Amsterdammers naar de slachtbank (sommigen verwoordden het anders): 4-0. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende over de topper en de rest van de afgelopen speelronde in de Eredivisie.

Nijhuis ‘voldoende’ in ‘topper op papier’

Over de rol van de scheidsrechter ging het (nu eens) niet: Bas Nijhuis leidde de topper vrijwel onzichtbaar en dat is doorgaans een goed teken. Hij deelde één gele kaart uit, aan Siem de Jong.

Scheutig met complimenten is Van der Ende meestal niet. Hij noemt de leiding van Nijhuis ‘over het algemeen voldoende’.

“Hij mocht wel van geluk spreken toen, net nadat Stijn Schaars in het strafschopgebied onreglementair werd gestuit en hij niet floot, achtereenvolgens Siem de Jong, Ricardo van Rhijn en Kenneth Vermeer kinderlijk in de fout gingen. Daardoor kon Tim Matavz de 1-0 binnenschieten en verstomde de aanhoudende roep om een strafschop subiet.”

Het optreden van Ajax-doelman Kenneth Vermeer kwam daardoor dus wel ter sprake. Hij grabbelde onhandig naar de bal en liet hem weer los, waarna Matavz de openingsgoal kon maken. En veel vertrouwen van coach Frank de Boer genoot hij toch al niet. Enter Jasper Cillessen?

De 1-0, van Matavz:

En de reactie van Ajax-trainer De Boer naderhand:

Van der Ende zag nog een taak voor de tuchtcommissie: uitzoeken wat Stijn Schaars precies deed in de negende minuut, toen hij Ajaxied Thulanu Serero met opgeheven arm opving.

“Zeker nadat Schaars op tv bekende dat het een heel domme overtreding was, die overigens door het arbitraal kwartet niet als dusdanig werd opgemerkt of geïnterpreteerd.”

Nog twee momenten van de topper (Topper? Alleen nog maar op papier, zegt Van der Ende) lichten we eruit. Dit is de fraaie 3-0, van Hiljemark:

En dit is ook opvallend: bij de 4-0 van Park blijkt scheidsrechter Nijhuis veel sneller dan de Ajax-verdedigers:

De samenvatting van PSV - Ajax kun je op de site van FOX Sports zien (mits je ingelogd bent).

Spannend is het meestal niet, met die grote uitslagen

Van der Ende vielen dit weekeinde nog twee dingen op. Ten eerste: dat we voor echte spanning en kwaliteit niet bij de Eredivisie moeten zijn. Illustrerend, zegt hij, is het aantal wedstrijden waarin met ruime cijfers werd gewonnen:

“We kunnen het predicaat ‘spannende wedstrijden’ als we het over de Eredivisie hebben voorlopig wel schrappen. Ongekend dat vijf van de negen wedstrijden dit weekend eindigden met een verschil van drie doelpunten of meer.”

Arbitrale dwalingen, daar noteerde Van der Ende er ook weer meerdere van. Een rondgang langs de velden:

Over Go Ahead Eagles - Cambuur (0-0, samenvatting hier):

“In deze wedstrijd tussen de twee promovendi had Go Ahead Eagles zeker pech toen scheidsrechter Janssen een overduidelijke handsbal van Cambuur-verdediger Ramon Leeuwin in het strafschopgebied over het hoofd zag. Wat Janssen wel heel goed waarnam en beoordeelde, was de flying tackle van Martijn van der Laan, wiens schoen in het kruis van Xander Houtkoop belandde. Van der Laan mocht terecht meteen de kleedkamer opzoeken.”

Over FC Groningen - RKC (4-1, samenvatting hier):

“Ook op de rode kaart van Jonas Ivens was niets aan te merken. De ‘Waalwijker’ torpedeerde Genero Zeefuik van achteren. Het was eigenlijk hét voorbeeld van hoe deze overtreding, die vanaf 1994, vlak voor het WK in Amerika, extra onder de aandacht werd gebracht, moet worden bestraft.”

Ten slotte: veel geel waar rood best op de plaats was geweest, zegt Van der Ende:

“Bij Heracles Almelo – FC Twente werd Kyle Ebecilio voor zijn ‘wildwest’-tackle op de benen van Thomas Bruns slechts met een gele kaart gesanctioneerd. In plaats van dat hij op de tribune moest plaatsnemen, kopte Ebecilio even later wel de 0-2 in. Tegen ADO Den Haag mocht NEC-er Jakob Jantscher van geluk spreken toen hij Gianni Zuiverloon van achteren neersabelde en van de te lankmoedige Pieter Vink slechts een gele kaart met een knipoog ontving. En als AZ-speler Nemanja Gudelj vandaag nog eens de beelden van zijn gele kaart terugziet nadat hij NAC-er Elson Hooi’s achillespees bijna doorkliefde, zal ook hij in zijn handen wrijven dat hij de wedstrijd mocht uitspelen.”

In België mogen ze wel twee keer in korte tijd een belangrijke pot fluiten

Van der Ende wil ten slotte nog iets kwijt over de Belgen. Daar werd de topper Club Brugge - Anderlecht gefloten door Serge Gumienny.

“Logisch, omdat hij een van de betere Belgische scheidsrechters is. Afgelopen donderdag zag ik hem nog live aan het werk in de Europa League-wedstrijd Valencia – Swansea City. Drie dagen later floot hij dus de Belgische klassieker. Waarom worden Nederlandse scheidsrechters als zij een buitenlandse wedstrijd achter de rug hebben eigenlijk het daaropvolgende weekend vrij gehouden?”

    • Peter Zantingh