Alberts glorieus goudbruine tortilla

Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat ik een best aardige tortilla bakte. Tot ik laatst in Spanje een tortilla kreeg voorgeschoteld die zo precies niet te vet en niet te droog was, zo zacht in het midden en krokant aan de buitenkant, zo glorieus goudbruin, kortom zo gruwelijk veel beter dan de mijne, dat ik

Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat ik een best aardige tortilla bakte. Tot ik laatst in Spanje een tortilla kreeg voorgeschoteld die zo precies niet te vet en niet te droog was, zo zacht in het midden en krokant aan de buitenkant, zo glorieus goudbruin, kortom zo gruwelijk veel beter dan de mijne, dat ik onmiddellijk bij de maker ervan in de leer wilde.

Die maker was Albert, uitbater van een hotel nabij Olot, in het noorden van Catalonië – een heerlijk oord voor wie van rust, natuurschoon en goed eten houdt overigens. (vallmajor.com) Hij wilde mij met alle plezier zijn recept geven, zodat ik het weer hier zou kunnen delen. Bij deze.

Snijd de aardappelen in kwarten en snijd in schijfjes van 1,5 mm. Schenk een vingerkootje olijfolie in een koekenpan met een diameter van ongeveer 18 cm. Zet de pan op matig vuur en voeg de uien toe. Laat even bakken. Doe de aardappelen erbij, bestrooi met wat zout en meng met een spatel. Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten rustig bakken. Haal het deksel van de pan en por met een spatel in de aardappels, zodat ze een beetje stuk gaan. Laat nog ongeveer 5 minuten bakken. Giet nu het grootste deel van de olie af (bewaar voor hergebruik).

Klop de eieren los met melk en schenk in de pan. Ga met een spatel langs de rand van de omelet zodat deze los komt van de pan. Keer na 2 - 3 minuten de omelet: houd het deksel stevig op de pan en draai deze om. Laat de omelet van het deksel terug in de pan glijden. Zet weer op het vuur en laat nog 1 - 2 minuten bakken. Keer de omelet opnieuw en laat nog 30 seconden bakken. Keer hem daarna nogmaals. Laat de tortilla op een bord glijden. Laat zeker 5 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt. (Voor wie nog twijfelt aan zijn of haar tortilla-skills: op mijn blog etenenzo.nl staat een stap voor stap fotoverslag.)

Tortilla

Voor 2 personen:

2 middelgrote aardappelen, geschild

halve grote ui, middelfijn gesneden

olijfolie

3 eieren

scheutje melk

    • Janneke Vreugdenhil