‘Rusland wil VN-wapeninspecteurs in Syrië beschermen’

Rusland is bereid militaire waarnemers naar Syrië te sturen om de veiligheid van VN-wapeninspecteurs in het land te waarborgen. De Syrische oppositie gaf vandaag aan bereid te zijn deel te nemen aan een door de VS en Rusland georganiseerde internationale vredesconferentie in Genève.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov op een archieffoto van 17 september.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov op een archieffoto van 17 september. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Rusland is bereid militaire waarnemers naar Syrië te sturen om de veiligheid van VN-wapeninspecteurs in het land te waarborgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vandaag gezegd, meldt persbureau AP. Rusland overweegt echter niet om een grote troepenmacht te sturen.

VN-wapeninspecteurs zullen binnenkort naar Syrië afreizen omdat het land volgens een gezamenlijk plan van de Verenigde Staten en Rusland zijn chemische wapens aan de internationale gemeenschap overdraagt. Volgens Lavrov heeft Rusland voorgesteld dat de VN-inspecteurs worden begeleid door een internationale macht, ook om het stelen van de wapens te voorkomen. Rusland is bereid daar militairen en militaire politie aan bij te dragen, “maar het lijkt me dat militaire waarnemers voldoende zullen zijn”.

Rusland en VS stelden plan op

Rusland en de VS hebben een plan opgesteld voor de ontmanteling van de chemische wapens in Syrië. Syrië overhandigde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gisteren de “verwachte” hoeveelheid informatie over zijn gifgasarsenaal. Syrië voldeed daarmee aan een Amerikaans-Russische deadline. De vernietiging van de chemische wapens moet binnen negen maanden plaatsvinden.

Aanleiding voor de druk op het Syrische regime is de aanval op 21 augustus, waarbij volgens de VN gifgas werd ingezet. Veel landen geloven dat het Syrische leger die wapens heeft ingezet. Bij de aanval kwamen honderden mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Internationaal was er grote verontwaardiging over de aanval. De VS dreigden met militair ingrijpen tegen Syrië, maar dat lijkt door de Amerikaans-Russische deal over het Syrische gifgasarsenaal voorlopig van de baan.

Mortiergranaat landt op terrein Russische ambassade Damascus

Rond dezelfde tijd belandde vandaag op het terrein van de Russische ambassade in Damascus een mortiergranaat. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Dat heeft het Syrische persbureau SANA op gezag van een bron bij de ambassade gemeld.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde aan persbureau AP dat de granaat op het ambassadeterrein explodeerde. Volgens het Observatorium is de ambassade vaker doelwit geweest van mislukte raketaanvallen door rebellen die strijden tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad.

Syrische Nationale Coalitie bereid tot deelname conferentie Genève

Diezelfde rebellen gaven vandaag aan bereid te zijn deel te nemen aan een door de VS en Rusland georganiseerde internationale vredesconferentie in Genève. De voorzitter van de coalitie, Ahmad Jarba, zegt dat in een brief aan de VN Veiligheidsraad van 19 september die persbureau Reuters in zijn bezit heeft. Het is voor het eerst dat de Syrische Nationale Coalitie voor het eerst duidelijk aangeeft aan de conferentie deel te willen nemen.

De oppositie zegt daar echter enkel toe bereid te zijn als alle partijen akkoord gaan met de instelling van een volwaardige overgangsregering. Ook geeft ze aan dat president Assad geen enkele rol meer mag spelen in die overgangsregering. Assad heeft al aangegeven dat hij niet van plan is de macht over te dragen.

De coalitie vroeg de Veiligheidsraad ook harde afspraken te maken over militair ingrijpen als Assad als hij zich niet aan de afspraken van het Amerikaans-Russische plan houdt om zijn wapens over te dragen.

    • Anouk van Kampen