PSV droogt Ajax met liefst 4-0 af

PSV speelt in een uitverkocht Philips Stadion tegen Ajax. Bojan Krkic van Ajax (L) in duel met Jeffrey Bruma van PSV (R). Foto ANP / Olaf Kraak

PSV heeft zondag in Eindhoven met 4-0 van Ajax gewonnen. Tim Matavz, Jetro Willems, Oscar Hiljemark en Ji-Sung Park scoorden voor PSV, dat de koppositie in de Eredivisie overneemt van PEC Zwolle. Ajax blijft op elf punten staan en heeft vier punten achterstand op de Eindhovenaren.

De 4-0 overwinning was een evenaring van de grootste zege van PSV op Ajax ooit. In 2009 versloegen de Brabanders Ajax nog met 6-2. Ajax verloor woensdag ook al met 4-0 van FC Barcelona in de Champions League.

De zege was allerminst geflatteerd te noemen. Ajax mocht zich na een sterke openingsfase van PSV gelukkig prijzen dat er nog niet was gescoord. Onder anderen Ola Toivonen, die Adam Maher uit de basis hield, en Memphis Depay wisten doelman Kenneth Vermeer niet te passeren.

Na zo’n 25 minuten werd de Eindhovense druk iets minder en kwam Ajax een beetje aan voetballen toe. De Amsterdammers werden echter alleen via een fraai afstandsschot van Ricardo van Rhijn gevaarlijk.

De ploeg van Frank de Boer viel in de tweede helft ver terug en kwam, nadat PSV’er Stijn Schaars al een strafschop was onthouden, op achterstand. Vermeer wist een voorzet niet te klemmen, waarna Matavz profiteerde en de bal binnentikte.

PSV loopt uit na fouten

Na ruim een uur was het Lasse Schøne die in de fout ging. De Deen greep niet in bij een dribbel van Willems en de linksback schoot de 2-0 binnen. Hiljemark zorgde kort daarna met een fraaie treffer voor de beslissing: 3-0.

De Amsterdammers maakten vier minuten later nog een fout. Door miscommunicatie van centrumverdedigers Niklas Moisander en Stefano Denswil kon Park alleen op
Vermeer aflopen en scoorde hij de 4-0. Tot opluchting van Ajax, dat vorig seizoen nog met 3-2 won in Eindhoven, bleef het daarbij. (Novum)

De reactie van Frank de Boer na de wedstrijd: