Opnieuw schoten in winkelcentrum Nairobi - dodenaantal loopt op tot 59

De gijzeling in het winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi waar sinds gisteren zeker 59 doden vielen, is nog niet voorbij. Vanochtend klinkt, twintig uur nadat de aanval begon, opnieuw een spervuur van geweerschoten uit het centrum.

Keniaanse soldaten dragen een gewonde collega de Westgate Mall in Nairobi uit.
Keniaanse soldaten dragen een gewonde collega de Westgate Mall in Nairobi uit. Foto AP / Ben Curtis

De gijzeling in het winkelcentrum in het Keniaanse Nairobi waar gisteren zeker 39 doden vielen, is nog niet voorbij. Vanochtend klonk, twintig uur nadat de aanval begon, opnieuw een spervuur van geweerschoten uit het centrum, zo meldt persbureau AP.

Kort nadat er vanochtend versterking van het Keniaanse leger bij het winkelcentrum aankwam, klonken de schoten. Twee soldaten werden even later gewond afgevoerd.

De aanvallers zijn sinds gisterenmiddag omsingeld door de politie en het leger. Er zijn nog steeds mensen gegijzeld in het winkelcentrum. Het is niet duidelijk hoeveel dat er zijn. Ook is onduidelijk hoeveel terroristen zich nog in het winkelcentrum bevinden. Een aantal mensen wist vanochtend te ontsnappen.

Update 11.15 uur: Volgens het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is het dodenaantal ondertussen opgelopen tot 59 en zijn zeker 175 mensen gewond geraakt. Ruim duizend mensen zijn sinds gisteren uit het winkelcentrum geëvacueerd. Het aantal aanvallers in het winkelcentrum zou tussen de tien en vijftien liggen, maar de autoriteiten zijn er nog niet in geslaagd met ze in contact te komen.

Terreurbeweging Al Shabaab achter aanval

Een groep schutters opende rond 12.00 uur gisteren het vuur in de Westgate Mall, een winkelcentrum waar vooral buitenlanders en rijke Kenianen komen. Zeker 39 mensen kwamen om het leven toen de radicale moslims gewapend met automatische geweren en explosieven het vuur openden, 150 mensen raakten gewond. De politie was snel ter plaatse en bond de strijd aan met de schutters. Een schutter die betrokken was bij de schietpartij werd gearresteerd door de Keniaanse politie, maar is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Bij de aanslag zijn Kenianen en enkele buitenlanders omgekomen. Onder andere Frankrijk en Canada melden ieder twee gedode burgers. Zeker vier Nederlanders waren in het winkelcentrum aanwezig toen het vuur werd geopend. Zij wisten te ontsnappen.

Update 15.00 uur: Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat onder de doden ook minstens drie Britten zijn/

De Somalische terreurbeweging Al Shabaab eiste even later de verantwoordelijkheid op voor de specifiek op niet-moslims gerichte aanval. De bloedige schietpartij is volgens de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep een antwoord op het militair ingrijpen van Kenia in Somalië.

    • Anouk van Kampen