Nog eenmaal Dexter: heeft hij eindelijk kans op een normaal leven?

Michael C. Hall als Dexter Morgan in een scene. Foto AP / Randy Tepper

Na bijna zeven jaar, 95 afleveringen en tientallen moorden waarbij liters bloed zijn vergoten, is het vandaag zover: de allerlaatste aflevering van de Amerikaanse tv-serie Dexter wordt uitgezonden in de VS. En de grote vraag die alle fans zeven seizoenen bezighield, zal eindelijk worden beantwoord: heeft onze seriemoordenaar kans op een normaal leven?

Voor wie de serie nog nooit heeft gezien en nog wil gaan kijken, spoiler alert 1: nu stoppen met lezen! Wie niet van plan is te gaan kijken maar wel nieuwsgierig is, even een razendsnelle uitleg: Dexter werkt als forensisch onderzoeker bij de politie van Miami op de afdeling moordzaken. Hij heeft een bijzonder specialisme, ‘bloodstain pattern analysis’: uit de bloedsporen op de plaats delict kan hij tot in details afleiden hoe de moord heeft plaatsgevonden.

Maar zijn werk is slechts een dekmantel voor zijn nachtelijke bezigheden. ‘s Nachts struint hij de straten van Miami af op zoek naar andere (serie)moordenaars om die te vermoorden en laat hij zijn ‘dark passenger’, zoals hij het noemt, de vrije loop.

Dexter was als peuter getuige van de moord op zijn drugsverslaafde moeder en is daardoor geestelijk vervormd geraakt. Van zijn overleden stiefvader Harry (die ook bij de politie werkte) heeft hij the code geleerd: Dexter mag alleen ‘slechte mensen’ ombrengen. In de praktijk betekent dat: andere moordenaars om zeep helpen die door de mazen van de wet ontsnappen.

Helaas voor Dexter klinkt het simpeler dan het is, zijn ingewikkelde dubbelleven kost onschuldige mensen ook het leven en gaandeweg sleurt hij ook zijn stiefzus Debra, ook werkzaam bij de politie, mee in de maalstroom van gebeurtenissen.

Van kille moordenaar tot bijna aaibaar

We horen de sceptici met een licht ironische ondertoon nu denken ‘dat moet een gezellige serie zijn’… Toegegeven, het is niet voor zwakke magen en de slasher scenes zijn redelijk plastisch, maar het is de karakterontwikkeling van Dexter die de serie zo intrigerend maakt. Aan het begin van de serie lijkt hij een kille, berekenende en nietsontziende moordenaar, die intens geniet van alle bloederigheid. Naar het einde toe ontwikkelt Dexter steeds meer een geweten en wordt hij zelfs sympathiek, bijna knuffelbaar.

De serie wordt in de VS op de zender Showtime uitgezonden. In Nederland op dit moment via de digitale zender 13th Street, maar die is pas twee weken geleden begonnen met het uitzenden van seizoen 8. Voor iedereen die dus niet illegaal afleveringen online kijkt of downloadt (wij zijn allemaal natuurlijk heel erg braaf) en nog lang niet bij seizoen 8 is aanbeland: spoiler alert 2 (!) dit is het moment om te stoppen met lezen.

Even voorstellen: de serial killers

In de serie kregen Dexter en Miami Metro Police te maken met tal van seriemoordenaars, die klinkende bijnamen kregen:

  • Ice Truck killer: Rudy Cooper, laat zijn slachtoffers doodbloeden en snijdt ze daarna in stukken om ze ergens in een bepaalde opstelling achter te laten. Blijkt de broer van Dexter te zijn en wordt door hem vermoord in seizoen 1.
  • Trinity Killer: Arthur Mitchell, vermoordt volgens een bepaalde cyclus jaarlijks vier slachtoffers. Dexter vermoordt hem in seizoen 4.
  • Doomsday Killer: Travis Marshall, maakt van zijn slachtoffers een soort tableau met allerlei religieuze verwijzingen. Wordt door Dexter vermoord in seizoen 6.
  • Brainsurgeon: Oliver Saxon, halveert de schedels van zijn slachtoffers en haalt er een stuk hersens uit. Is de zoon van dr. Ellen Vogel, de psychiater die de gedragscode bedacht voor Dexter en om die reden jaloers is op Dexter. Vermoordt zijn eigen moeder daarom in het laatste seizoen.
  • Bay Harbor Butcher: dat is de bijnaam voor de seriemoordenaar waarvan de slachtoffers in zee worden gevonden. Niemand weet dat het Dexter is, al verdenken door de serie heen verschillende collega’s hem ervan.

Zeven seizoenen en 11 afleveringen in sneltreinvaart

Om nog even het geheugen op te frissen, want tjonge, jonge, jonge, wat is er toch veel gebeurd die afgelopen jaren, hieronder nog even de gebeurtenissen in een notendop.

Dexter krijgt een lat-relatie met Rita. Rudy, de vriend van zijn zus Debra, blijkt de Ice Truck Killer te zijn en de biologische broer van Dexter. Hij eist dat Dexter Debra vermoordt, maar Dexter vermoordt Rudy (seizoen 1). Dexter’s collega Doakes vermoedt dat Dexter de Bay Harbor Butcher is, maar hij wordt uit de weg geruimd door Dexter’s nieuwe vriendin Lila (seizoen 2).

Dexter trouwt met Rita en krijgt een zoon, Harrison. Hij vermoordt per ongeluk de broer van assistent-procureur Miguel Prado, waarmee hij voor het eerst een soort vriendschap ontwikkeld. Toch moet Dexter Miguel uiteindelijk vermoorden (seizoen 3). FBI-agent Frank Lundy, de vriend van Debra, wordt doodgeschoten. Dexter vermoordt de Trinity Killer, maar die blijkt dan al Rita te hebben vermoord (seizoen 4).

Dexter schiet Lumen te hulp, die ooit bijna is vermoord door een groep mannen, om deze een voor een om te brengen. Een van hen is ook een seriemoordenaar (seizoen 5). Debra, die verliefd aan het worden was op Dexter (in het echt hadden de twee ook korte tijd een relatie), ziet hoe hij de Doomsday Killer vermoordt en ontdekt de ware aard van haar stiefbroer. Niettemin helpt ze hem het lijk te verdonkeremanen (seizoen 6).

Dexter wordt verliefd op moordenares Hannah Mackay. Omdat ze Debra probeert te vergiftigen, zorgt hij dat ze achter slot en grendel komt. Commissaris Maria La Guerta vermoedt dat Dexter de eigenlijke Bay Harbor Butcher is. Dexter wil haar vermoorden, maar wordt onderbroken door Debra, die uiteindelijk La Guerta neerschiet (seizoen 7).

Ach, eigenlijk is Dexter dus best een heel overzichtelijke serie net als zoveel andere krimi’s: er wordt gerouwd en getrouwd, er lopen een paar gekken rond, iedereen doet het met iedereen, en er wordt iedere aflevering iemand vermoord. En er wordt ook nog in gelachen:

Aantal doden loopt uiteen

Daarover gesproken, nog even de statistieken; hoeveel doden heeft Dexter tot nu toe op zijn geweten gehad? Dat is moeilijk te zeggen. Afgezien van de mensen die we in de serie ook echt vermoord zien worden door Dexter, zijn er ook een flink aantal die hij aan het begin van de serie al had omgebracht, maar waar we nooit bij waren. Alleen de blood slides, de glazen trofeeën met daarop een druppel bloed van het slachtoffer, zijn daarvan de stille getuige.

Volgens de schattingen van de Kill List heeft de blood spatter expert in ieder geval minstens 132 moorden op zijn geweten. En daarvan zijn er zeker acht mensen die het niet verdienden om gedood te worden volgens Dexter zijn eigen standaard, maar die als het ware collateral damage werden. Bij die 132 zijn niet de indirecte doden opgeteld, degenen die overleden als gevolg van zijn daden, zeg maar de fall-out.

En nu het laatste seizoen: Dexter krijgt emoties

Was seizoen 7 een uptempo adrenalinepompende verslaving, het laatste seizoen is tamelijk tam: sterker, er zijn nog nooit zo weinig doden gevallen in een seizoen. De afleveringen draaiden tot nu toe om de terugkeer van Hannah Mackay, waar Dexter opnieuw verliefd op wordt. Omdat Hannah nog steeds voortvluchtig is, willen zij en Dexter naar Argentinië vluchten. Maar Dexter wordt dwars gezeten door de jaloerse Brain Surgeon aka Oliver Saxon, de zoon van dr. Evelyn Vogel - uitvinder van the code.

Bij de talkshow Conan zei acteur Michael C. Hall, die Dexter speelt, vorig jaar dat hij het leuk zou vinden als Dexter grappig eindigde.

Maar echt lachen lijkt het niet te worden. Aflevering 11 eindigde vorige week met een hevig bloedende Debra, die was neergeschoten door Oliver, terwijl Dexter aan het inpakken was en Hannah op het vliegveld wachtte. Bijzonder opmerkelijk was dat Dexter de psychopaat te pakken had, maar in plaats van hem af te maken, liet hij hem arresteren door Debra en liep weg. Ergo: Dexter is in staat empathie, gevoel, emoties en liefde te voelen en hoeft misschien wel niet langer te moorden.

De hamvraag is nu slechts: gaat Debra het redden? (Klik hier om te stemmen) En zal Dexter met Hannah kunnen vluchten, terwijl de FBI haar op de hielen zit? Krijgt hij eindelijk het gewone leven waar hij zo naar snakt? Of gaat hij misschien dood?

Twitter avatar ShaneKnowsStuff Shane Martin I swear, if they kill Dexter in the final episode, I’m gonna get naked, wrap myself in Sarah Wrap, & really freak out the pizza delivery guy
Twitter avatar WP_Ward Tyler Ward As it gets closer and closer to that last episode, I find it harder and harder to accept the fact #Dexter could get killed in the final show

Op Reddit verscheen de afgelopen week al een (allerlaatste waarschuwing voor spoiler alert 3) synopsis van het einde. En aan de reacties te zien, lijkt het erop enigszins een teleurstellende einde te worden.

Twitter avatar AjenoMerveilles Brett Faulds Trust me. I know everything about the final episode of ‘Dexter’. Long time fans will be floored by how rubbish it is. You have been warned.
Twitter avatar tgwmfc ThatGuyWhoCamps Predictions for the final episode of Dexter: Breaking Bad is better.

We gaan het zien. Pardon, we bedoelen natuurlijk, we zullen het veel later zien, als we de legale versie kunnen bekijken (knipoog).

http://youtu.be/uhkwLY-RsmQ