Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Nederlandse (33) omgekomen bij aanslag winkelcentrum Kenia

Onder de slachtoffers van de aanval van Al-Shabab op winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een Nederlandse vrouw van 33 jaar. In het winkelcentrum, inmiddels al meer dan dertig uur belegerd, klonk vanmiddag weer een zware explosie.

Geparkeerde auto's voor het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
Geparkeerde auto's voor het Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Foto Reuters/ Thomas Mukoya

Onder de slachtoffers van de aanval van Al-Shabab op winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een Nederlandse vrouw van 33 jaar. In het winkelcentrum, dat inmiddels al meer dan dertig uur is belegerd, klonk vanmiddag weer een zware explosie.

Zeven andere Nederlanders die ook in het winkelcentrum waren tijdens de aanslag zijn ongedeerd en in veiligheid. De Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met hen, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau Novum. Volgens de NOS, die sprak met de Nederlandse ambassadeur Reintjes, woonde de vrouw met haar eveneens omgekomen Australische partner in Tanzania, maar was ze tijdelijk in Kenia.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) laat weten met afschuw kennis te hebben genomen van de terreurdaad en veroordeelt deze “ten stelligste”:

“Onze condoleances gaan uit naar haar familie, vrienden en dierbaren. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi staan de nabestaanden bij.”

De minister betuigt ook medeleven met de nabestaanden van slachtoffers van andere nationaliteiten.

Update 20.50: De Keniaanse autoriteiten zijn een operatie begonnen om aan de terreuractie van een aantal zwaarbewapende moslimextremisten in een winkelcentrum in Nairobi “vanavond” te beëindigen. Dat hebben Keniaanse functionarissen gezegd.

Klap zwaarste tot nu toe tijdens belegering

De klap die vanmiddag gehoord werd in het winkelcentrum was de zwaarste in de meer dan dertig uur durende belegering tot nu toe. Na de klap volgde een stilte.

Bij de aanval op het Winkelcentrum Westgate vielen zeker 68 doden, zo maakte het Keniaanse Rode Kruis bekend. Vandaag werden er negen lichamen uit het gebouw gehaald. 175 mensen raakten volgens een eerdere schatting gewond. Duizend mensen in het winkelcentrum konden worden gered. Een onbekend aantal mensen wordt nog door tien tot vijftien aanvallers vastgehouden.

Volgens het Rode Kruis worden 49 mensen vermist. Of deze mensen allen worden gegijzeld is niet duidelijk. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle gijzelaars meer in leven zijn.

Onder de doden zijn naast de Nederlandse vrouw drie Britten, twee Françaises, een Chinese vrouw, een Ghanese dichter en voormalig diplomaat, een Zuid-Afrikaan, twee Canadezen, en een Amerikaanse vrouw.

President spreekt hoopvolle woorden

Ook een neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en diens verloofde kwamen om. Kenyatta zegt dat het veiligheidspersoneel een goede kans heeft om de aanvallers die zich nog steeds ophouden in een winkelcentrum te neutraliseren. De aanvallers bevinden zich op één plek, zei hij volgens persbureau Reuters:

“Met de professionals ter plekke kan ik Kenianen verzekeren dat we zo goed een kans hebben om de terroristen succesvol uit te schakelen als we kunnen hopen.”

Hij gaf verder geen commentaar op de operatie zelf en kon niet mededelen of de gegijzelden in het winkelcentrum explosieven op hun lichaam hebben.

Nog onderzoek naar claim Al Shabaab

De Somalische terreurbeweging Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval, maar Kenyatta zei dat die claim door het land nog zal worden onderzocht. Hij zei wel dat de aanvallers “de prijs zullen betalen voor hun verschrikkelijke en beestachtige daden”.

Al Shabaab zou naar eigen zeggen tot de aanval en gijzeling zijn overgaan vanwege Kenia’s interventie in Somalië, waar het land samen met andere Afrikaanse landen probeert de islamitische militanten terug te dringen. Toen hem vandaag werd gevraagd of hij overwoog troepen terug te trekken uit het land, zei Kenyatta dat hij “niet zal ophouden met de strijd tegen het terrorisme”:

“Het heeft er alleen maar voor gezorgd dat we gesterkt worden in ons overtuiging deze strijd aan te gaan en te winnen.”

‘Geen negatief reisadvies afgeven’

Kenyatta drong er in zijn persconferentie bij het buitenland op aan geen negatieve reisadviezen af te geven voor Kenia. Dat zou volgens hem de levendige toeristische sector schaden.

Veiligheidstroepen aanwezig

Een groep schutters opende rond 12.00 uur gisteren het vuur in de Westgate Mall, een winkelcentrum waar vooral buitenlanders en rijke Kenianen komen. De politie was snel ter plaatse en bond de strijd aan met de schutters. Een schutter die betrokken was bij de schietpartij werd gearresteerd door de Keniaanse politie, maar is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Na de aanval is het winkelcentrum omsingeld door een gezamenlijke troepenmacht van politie en leger. De Keniaanse krijgsmacht stuurde vandaag verse troepen om in de belegering bij te staan. De veiligheidstroepen kunnen de situatie in het winkelcentrum inschatten met behulp van beveiligingscamera’s in het pand.

Twitter avatar USEmbassyKenya US Embassy Nairobi Update on Westgate Mall attack: This message is to inform U.S. citizens that due to the ongoing security… http://t.co/MU3fnk0Hzd