Keniaanse leger: merendeel gegijzelden is in veiligheid gebracht

Volgens het Keniaanse leger is het “merendeel” van de gegijzelden in veiligheid gebracht. Het bericht volgt op het besluit van de autoriteiten over te gaan tot een grote bestorming van het winkelcentrum. Ze wilden “vanavond” nog een einde maken aan de gijzeling, die al dertig uur voortduurt en al aan 68 mensen het leven heeft gekost.

Het Keniaanse leger arriveert bij de Westgate Mall in Nairobi.
Het Keniaanse leger arriveert bij de Westgate Mall in Nairobi. Foto AFP/ Simon Maina

Volgens het Keniaanse leger is het “merendeel” van de gegijzelden in veiligheid gebracht. Het bericht volgt op het besluit van de autoriteiten over te gaan tot een grote bestorming van het winkelcentrum. Ze wilden “vanavond” nog een einde maken aan de gijzeling, die al dertig uur voortduurt en al aan 68 mensen het leven heeft gekost.

“Grote delen” van het winkelcentrum zouden onder controle zijn:

Twitter avatar kdfinfo Kenya Defence Forces Most of the hostages have been rescued and security forces have taken control of most parts of the building

Het leger hoopt op een “snelle beëindiging” van de bestorming, meldt AFP.

Kort na het begin van de inval klonk er al een grote knal.

Overzicht gebeurtenissen

Inmiddels is er veel gebeurd in de dertig uur dat het winkelcentrum bezet is. We zetten de belangrijkste dingen kort op een rij:

  • Tien tot vijftien personen bestormden gisteren rond 12 uur het luxueuze Westgate-winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze bestormden het winkelcentrum van twee kanten, gooiden met granaten en schoten op burgers.
  • Tot nu toe zijn er 68 mensen omgekomen bij de aanval, zo maakte het Keniaanse Rode Kruis vanavond bekend. Zeker 175 mensen raakten gewond. Vandaag werden er nog negen lichamen uit het winkelcentrum gehaald.
  • Onder de doden zijn ook enkele buitenlanders, waaronder een 33-jarige Nederlandse vrouw. Zij woonde met haar eveneens gedode Australische man in Tanzania, maar was tijdelijk in Kenia.
  • Verder zijn er drie Britse mensen, twee Franse vrouwen, twee Indiase mensen, twee Canadezen, een Zuid-Afrikaan, een Amerikaanse en een Chinese gedood. Ook de Ghanese dichter Kofi Awoonor overleefde de aanslag niet.
  • De neef van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de verloofde van zijn neef werden ook gedood.
  • De Somalische militante beweging Al Shabaab eiste de aanslag op. Ze noemde het vergelding voor de Keniaanse interventie in Somalië, waar het met andere Afrikaanse landen probeert de islamitische militanten terug te dringen.
  • President Kenyatta zei vandaag in een persconferentie dat de claim van Al Shabaab nog wordt onderzocht. Ook zei hij dat de daders “snel” zullen worden gestraft voor hun daden. De aanslag sterkt hem in de overtuiging dat Kenia de strijd tegen de terreur moet voortzetten. Hij drong er bij het buitenland op aan geen negatieve reisadviezen af te geven, omdat dat de toeristische sector in Kenia zou schaden.
  • Gedurende de dag zijn er nog schoten hoorbaar geweest en later op de middag een knal, gevolgd door stilte.
    • Frank Huiskamp