Zeven atleten bestraft wegens dopegebruik bij WK atletiek

De atletiekwereld blijft in de ban van doping. Bij de WK in Moskou werden vorige maand zeven atleten betrapt. Drie van hen gebruikten epo, twee het ‘aloude’ oral turinabol.

Zeven atleten die vorige maand meededen aan het WK atletiek in Moskou zijn betrapt op dopinggebruik. Dat meldde de internationale atletiekfederatie IAAF vrijdag. De zeven, onder wie geen medaillewinnaars, zijn al bestraft.

Onder de zeven atleten bevond zich één finalist: speerwerper Roman Avramenko. De Roemeen eindigde met een afstand van 82.05 meter als vijfde op het door de Tsjech Vitezslav Veselý (87.17 meter) gewonnen onderdeel. Avramenko werd betrapt op gebruik van het middel oral turinabol, dat al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw werd gebruikt, vooral door Oost-Europese atleten.

Ook bij de Turkmeense sprintster Jelena Rijabova (200 meter) werd bij de WK in Moskou het gebruik vastgesteld van oral turinabol, waarvan het patent in 1961 werd geregistreerd op naam van het farmaceutisch bedrijf Jenapharm in de toenmalige DDR. Mede door het gebruik van oral turinabol groeide Oost-Duitsland uit tot een van de meest succesvolle atletieknaties, vooral bij de vrouwen. Zo staat het wereldrecord op de 400 meter al sinds 1985 op naam van DDR-atlete Marita Koch (47,60 seconde).

Van de atleten die bij de WK in Moskou werden betrapt, is Elyzaveta Bryzgina is de grootste naam. De Oekraïense sprintster, die vorig jaar in Londen nog brons won op de olympische 4x100 meter, werd betrapt op het gebruik van steroïden (drostanolon). Ook de Afgaanse 100 meterloper Massoud Azizi gebruikte anabole steroïden, in zijn geval nandrolon. De snelwandelaars Ayman Kozhakhmetova (Kazachstan) en Ebrahim Rahimian (Iran) en testten positief op het verboden eiwithormoon epo, net als marathonloper Jeremias Saloj (Guatemala).

De atletiekwereld lijdt dit jaar hevig onder dopinggebruik. Zo werden topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell al betrapt en werden ruim dertig Turkse atleten geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Bij de WK in Moskou werden in totaal 670 controles uitgevoerd. Ook verzamelde de IAAF 1.919 bloedstalen voor het biomedisch paspoort van de atleten.