‘zelf twijfelde ik nog of ik misschien bi was’

Olga Leever (45, tekstschrijver) en Matthijs Engbers (45, IT-consultant) waren 14 jaar samen. Ze hebben een zoon (15) en een dochter (13).

Huwelijksdag, 6 juli 1992

„Ik vond Olga leuk, aardig, gezellig, interessant. Anders dan de anderen, met een heel duidelijke eigen mening. Maar de echte vonk sloeg bij mij niet over, zij heeft het initiatief moeten nemen. Dat laatste beetje, de seksuele aantrekkingskracht, kwám gewoon nooit bij mij, ook niet bij mannen of jongens. Het bleef altijd bij vriendschap. Wat dat nu precies was, wist ik niet. Het zat heel diep weg.

„We hadden het jarenlang fijn samen. We konden goed met elkaar praten, maakten reizen, hadden vrienden en deden ook onze eigen dingen. Toen de kinderen kwamen, ging ik steeds meer worstelen met mijn homoseksuele gevoelens. Ook al was ik nooit van plan geweest om bij Olga weg te gaan, nu drong tot me door dat ik niet meer terug kon.

„Op zakenreizen naar Londen of Parijs begon ik homokroegen op te zoeken. De eerste tijd keek ik alleen door het raam, totdat ik een keer de stap nam om naar binnen te gaan. En me thuis voelde. Door zo’n geheim vervreemd je van jezelf en je omgeving. Je raakt jezelf kwijt. Ik werd down en kreeg allerhande lichamelijke klachten. Toen ik er eindelijk aan toe durfde te geven, was dat een bevrijding.

„Olga reageerde heel begrijpend toen ik erover begon. Zelf twijfelde ik nog of ik misschien bi was. En hoe kon seks nu zo belangrijk zijn? Moest ik daar mijn hele leven voor omgooien? Ik voelde me verantwoordelijk voor haar en de kinderen. We hebben een jaar de tijd genomen om hulp te zoeken en te kijken hoe we verder moesten. Zo hebben we overwogen om in hetzelfde huis te blijven wonen, maar uiteindelijk toch besloten om echt uit elkaar te gaan.

„In de kern is onze vriendschap er nog, ik heb altijd een fijn gevoel bij Olga. Het is jammer dat ik mijn geaardheid niet eerder heb ontdekt, maar ik heb nergens spijt van.”