Weinig reden voor slingers bij Rabobank

In hetzelfde jaar als Hommen, en onder dezelfde economische temperatuur, kreeg ook Rabobank een nieuwe topman. In zekere zin is ook Piet Moerland een crisismanager, en net als Jan Hommen eentje tegen wil en dank. Ook hij werd begin 2009 aangewezen om Rabobank door de financiële crisis heen te loodsen. En ook Moerland kondigde onlangs zijn vertrek aan. Maar of hij net zo’n indrukwekkend afscheidsfeestje verdient als Hommen, valt te bezien. Rabobank – vrij van staatssteun, dat wel – heeft niet veel te vieren. De bank is buitengewoon zwaar vertegenwoordigd als kredietverlener in zwakke sectoren als bouw en vastgoed. Bestuurlijk rommelt het al maanden, met onlangs wéér een vertrek van een prominente (onder-)directeur – die van verzekeringsdochter Lage Landen. En hoewel ze niet beursgenoteerd is heeft ook Rabo een reputatie bij beleggers hoog te houden, namelijk bij de besloten club van eigen certificaathouders. En die reputatie is onder Moerland afgebrokkeld. De bank moet certificaten opkopen om de koers op peil te houden.