Van Gaal: ‘FIFA heeft een blunder begaan met WK in Qatar in de zomer’

Louis van Gaal is er voor om het WK voetbal van 2022 in Qatar af te werken in de winter. Volgens de bondscoach van het Nederlands elftal is spelen in de zomermaanden, zoals gebruikelijk bij grote toernooien, geen optie vanwege de extreem hoge temperaturen. „Ik vind op de eerste plaats dat de FIFA een blunder heeft begaan met Qatar, maar dat kunnen ze nog rechtzetten”, aldus Van Gaal. „De UEFA is al voor. Ik denk dat het die kant opgaat.”

Wereldvoetbalbond FIFA gaat komende maand overleg voeren over de kwestie. Onder meer voorzitter Sepp Blatter sprak zich al meermaals openlijk uit voor een WK in de wintermaanden. Van Gaal weet uit eigen ervaring dat spelen in Qatar in die periode geschikt is. „Toen ik trainer van Bayern München was, ben ik in januari altijd naar Qatar gegaan. Het was fantastisch weer, 22 tot 26 graden. Beter kan haast niet. En de accommodaties zijn allemaal perfect.”

Volgens Van Gaal neemt bij een WK in de wintermaanden ook de kwaliteit van het voetbal toe. „Ik heb twintig jaar geleden al eens gezegd dat het handiger is om WK's en EK's in de winterperiode af te werken, omdat spelers dan nog niet allemaal opgebrand zijn.”

De Engelse Premier League toonde zich eerder fel tegenstander van een WK in de winter. Volgens Van Gaal hoeft niet zo nodig naar de Engelsen te worden geluisterd. „Engeland heeft niet zoveel meer gepresteerd de laatste twintig jaar. Die hebben niet veel recht van spreken.” (Novum)