Vliegen naar een zwart gat

Volgende week vrijdag komt Icarus naar Amsterdam. Icarus?

De poster van de voorstelling over Icarus, op 4 oktober in Amsterdam. Beeld WSF

Misschien heb je ooit gehoord van het oude Griekse verhaal van Icarus. Met zijn vader Daedalus zat Icarus gevangen op het eiland Kreta. Maar ze ontsnapten! Ze knutselden vleugels van veren en bijenwas, en vlogen weg over de Egeïsche zee.

Toch liep het verkeerd af. Icarus vloog steeds hoger. Tot steeds dichter bij de zon. En nee, daar konden de vleugels niet tegen. De bijenwas smolt, de veren warrelden weg en Icarus stortte neer. Dat komt er van, zeiden die oude Grieken, als je te veel wilt. Te ver wilt, en te hoog. Als je ‘hoogmoedig’ bent.

Maar kijk, nu is Icarus terug. In een nieuw verhaal, geschreven door de Amerikaanse natuurkundige Brian Greene. In dat nieuwe verhaal bouwt Icarus een ruimteschip en gaat hij op reis naar een zwart gat. Oef. Gevaarlijk! Overleeft hij het dit keer wel? Een zwart gat slorpt toch alles op?

Het wordt spannend. Maar: Icarus komt op aarde terug. Hij heeft dan iets ontdekt. Daardoor kijkt hij met andere ogen naar de wereld. Niets is daarna meer helemaal hetzelfde, merkt Icarus.

Dat is ook precies wat Brian Greene wil zeggen. Icarus is niet hoogmoedig, vindt hij. Icarus is nieuwsgierig! Hij wil verder kijken en denken dan andere mensen deden, en dat is niet verkeerd. Zo kun je juist ontdekkingen doen. Je moet daarna alleen wel weer bijkomen van alle nieuwe dingen die je hebt geleerd – en eraan wennen.

Brian Greene weet dat, omdat hij zelf ook nieuwsgierig is. Hij wil bijvoorbeeld graag weten wat zwarte gaten zijn. Hoe het heelal in elkaar zit. Daarover schrijft hij boeken en vertelt hij op de televisie.

In Amsterdam gaat Job Cohen, de vroegere burgemeester, op vrijdag 4 oktober het Icarusverhaal vertellen in het Nederlands. Op een scherm zie je intussen hoe Icarus door de ruimte reist. Op naar het zwarte gat! Het Metropole Orkest speelt er muziek bij van Philip Glass.

Wil je het zien? Dr. Zeepaard verloot tien kaartjes onder iedereen die binnen tien dagen een tekening instuurt van een zwart gat of ruimteschip.

Margriet van der Heijden

Meer over de voorstelling: http://nrch.nl/33hy. Stuur je tekening naar zeepaard@nrc.nl

    • Margriet van der Heijden