Vijfduizend mensen protesteren in Amsterdam tegen bezuinigingen

In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen.
In Amsterdam wordt vandaag gedemonstreerd tegen de bezuinigingen. Foto ANP / Koen van Weel

Ruim vijfduizend mensen hebben vanmiddag in het centrum van Amsterdam gedemonstreerd tegen de bezuinigingen van het kabinet. Aan de demonstratie deden tientallen organisaties en verschillende politieke partijen mee, waaronder de SP en GroenLinks.

De betogers maken zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op de zorg en de kinderopvang. Verder maken ze zich kwaad over de hoge bonussen, de belastingontwijking en de topinkomens in het bedrijfsleven die niet worden aangepakt door het kabinet.

De mars startte om 13.00 uur op het Beursplein en ging onder meer langs de Dam, het Muntplein en het Waterlooplein. Op het Jonas Daniël Meijerplein spraken onder anderen SP-leider Emile Roemer en Henk Krol (50Plus).

Roemer zei onder het motto ‘basta’ dat ‘vandaag de ommezwaai begint’. Naar eigen zeggen was de demonstratie van zaterdag nog maar het begin.

“Vandaag begint de herfst, ik heb voor jullie alvast het weerbericht. Het wordt een lange, hete herfst, die desnoods duurt tot Kerstmis.”

Twitter avatar TheoCoskun Theo Coskun @HenkKrol en @emileroemer schouder aan schouder #Basta Stop de Bezuinigingen http://t.co/D79ccsFhHI

‘Protestmars rustig verlopen’

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de mars zonder problemen is verlopen. Er zijn geen arrestaties verricht.

In Den Haag protesteerde tegelijkertijd de PVV tegen het kabinet. Daar kwamen duizend tot tweeduizend mensen op af. (Novum)