Gewonden en mogelijk doden bij grote schietpartij in Nairobi

Een Keniaanse militair spoedt zich naar het winkelcentrum waar vanmiddag een grote schietpartij plaatshad.
Een Keniaanse militair spoedt zich naar het winkelcentrum waar vanmiddag een grote schietpartij plaatshad. Foto AP / Jason Straziuso

Schutters hebben vanmiddag in een luxe winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi het vuur geopend. Naast automatische wapens zijn er volgens getuigen ook handgranaten gebruikt. Een fotograaf van persbureau Reuters heeft vijf lichamen zien liggen.

De politie is ter plaatse en heeft de strijd aangebonden met de schutters, meldt persbureau AP. Volgens de politiechef van Nairobi probeerden de schutters een winkel te beroven voordat de eerste schoten werden gelost. De aanval begon rond het middaguur. Een uur later waren de aanvallers nog niet ingerekend, hoewel het winkelcentrum op dat moment wel zo goed als volledig was geëvacueerd.

Een politiewoordvoerder zei tegen persbureau AFP dat er minstens vier mensen gewond zijn geraakt tijdens de schietpartij. Dat er ook doden zijn gevallen kon hij niet bevestigen. Ooggetuigen zeiden eerder tegen Reuters dat er zeker twee gewonden op de grond lagen. Ook zouden meerdere mensen gewond het winkelcentrum zijn ontvlucht.

Nederlander was getuige van aanval

De Nederlander Rob van Dijk, werkzaam op de Nederlandse ambassade in Nairobi, zat in een restaurant in het winkelcentrum te eten toen de aanvallers handgranaten naar binnen gooiden, vertelde hij aan AP. Vervolgens waren er veel schoten te horen en doken mensen geschrokken naar de grond, aldus Van Dijk.

De Westgate Mall ligt in het westen van Nairobi en wordt vooral bezocht door buitenlanders en rijke Kenianen.

Hieronder een kaart met daarop aangegeven de Keniaanse hoofdstad Nairobi:


View Larger Map

    • Pim van den Dool