‘Staking zet order BMW op het spel’

Industrieconcern VDL vreest dat stakingsacties, zoals gisteren bij autofabriek VDL Nedcar, zijn invloedrijke klant BMW kunnen afschrikken. Volgens personeelschef Jeroen Flier van VDL was één van de redenen voor de Duitsers om voor Nederland te kiezen dat „wij traditioneel bekend staan om de relatieve arbeidsrust”.

Werknemers van Nedcar, dat sinds vorig jaar onderdeel is van VDL, deden vrijdag mee aan de staking voor een betere metaal-cao. BMW besloot eerder de Mini in het Limburgse Born te laten fabriceren. Hierdoor kon Nedcar een doorstart maken.

Dit najaar hoopt VDL een tweede deal te sluiten met BMW. Flier zegt niet te hopen dat „een foto van Nedcar-medewerkers in actiehesjes op de BMW-burelen in München belandt. Dat helpt niet voor een vervolgopdracht”.

VDL-topman Wim van der Leegte riep zijn personeel donderdag vergeefs op niet te gaan staken. In een interne memo schrijft hij acties „in deze onzekere economische tijden onbegrijpelijk” te vinden. FNV Bondgenoten zegt in reactie te kunnen garanderen dat er bij VDL niet meer gestaakt wordt. Maar dan moet het bedrijf wel toezeggen dat het, vooruitlopend op een cao-akkoord, de eisen van de bonden alvast inwilligt.

    • Ariane Kleijwegt