Van Marwijk vindt in Bundesligaclub HSV eindelijk nieuwe job

Bert van Marwijk had groot succes met Oranje: hij bereikte de finale van het WK 2010 en stond met het Nederlands elftal op de eerste plaats van de FIFA wereldranglijst. ANP-EPA / Tolga Bozoglu

Na ruim een jaar zonder baan gaat Bert van Marwijk weer aan de slag als trainer. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal is akkoord met HSV, waar hij Rafael van der Vaart onder zijn hoede krijgt.

Van Marwijk kreeg sinds zijn vertrek bij de KNVB medio 2012, na het dramatisch verlopen EK, diverse aanbiedingen. Maar voor de gelauwerde voetbaltrainer was het complete plaatje belangrijk, stelde hij vorige week nog in NRC Handelsblad.

“Er zijn steeds verschillende redenen voor waarom je niet tot overeenstemming komt. Ik heb ook vaak zelf belangstelling op voorhand afgewezen. Ik ga op altijd op mijn gevoel af. Dat laat me zelden in de steek. (…) Toch brandt het vuur van binnen nog. Ik heb nog veel energie en ambitie. Ik word in mijn emoties soms heen en weer geslingerd. Als alles bij een club klopt, doe ik het. Dan heb ik het over een sportieve uitdaging, een team waar ik toekomst in zie, een plek waar je goed kunt wonen en het salaris wat ik denk waard te zijn.”

Contract voor twee seizoenen

Bij Hamburger SV, dat zestiende staat in de Bundesliga en daarom afgelopen week afscheid nam van trainer Thorsten Fink, tekent Van Marwijk voor twee jaar. Een derde seizoen is als optie opgenomen, weet de NOS. Bij die omroep was hij sinds kort in dienst als een van de vaste analytici bij wedstrijden in de Champions League. HSV verloor vandaag nog de Nordderby tegen Werder Bremen met 0-2. “Op dit moment presteert HSV gewoon ver onder de maat”, zei Van Marwijk tegen de NOS:

HSV is een van de roemruchte clubs van Duitsland. Die Rothosen werden zes keer landskampioen en veroverden in 1983 de Europa Cup I. Successen bleven de laatste jaren uit, al werd in 2006/2007 nog wel Champions League gespeeld.

Van Marwijk deed in Duitsland al ervaring op als trainer van Borussia Dortmund, waar hij werkte tussen 2004 en 2006. In Nederland had de 61-jarige Deventenaar op clubniveau Feyenoord, waarmee hij in 2002 de UEFA Cup won, en eerder Fortuna Sittard onder zijn hoede.

‘We braken alle records’

De trainer beleefde zijn ‘finest hour’ met Oranje dat hij van 2008 tot 2012 onder zijn hoede had en waarmee hij de WK-finale haalde. In NRC gaf Van Marwijk vorige week toe dat hij nu nog steeds bondscoach had kunnen zijn indien de KNVB na het EK vorig jaar onvoorwaardelijk vertrouwen had uitgesproken.

“Dat had zomaar gekund, ja. Eigenlijk ging 47,5 maand alles goed. We braken alle records, waren nummer één op de FIFA-ranking en coaches van tegenstanders bekenden dat ze vaak geen kans tegen ons maakten. Ik ben er trots op dat ik met Oranje in de WK-finale heb gestaan.”

In zijn periode als bondscoach wekte Van Marwijk nog wel eens irritatie bij Rafael van der Vaart, de huidige aanvoerder van HSV. De middenvelder kon meestal niet rekenen op een basisplaats omdat werd gekozen voor Wesley Sneijder als spelmaker. Als Van der Vaart wel speelde werd hij meestal voortijdig gewisseld.