Telecombedrijven vrezen toegang VS tot Nederlands internetknooppunt

Telecom- en internetaanbieders maken zich zorgen over de veiligheid en privacy van hun netwerken. Foto ANP / Lex van Lieshout

Telecom- en internetaanbieders, aangesloten bij het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX, maken zich zorgen over de veiligheid en privacy van hun netwerken. In interne maildiscussies, in handen van NRC Handelsblad, uiten zij vooral hun bezorgdheid over het recente voornemen van AMS-IX om een dochteronderneming in de VS te openen.

De providers zijn bang dat AMS-IX daardoor binnen het bereik van Amerikaanse wetgeving komt waardoor aangesloten telecombedrijven machteloos staan als Amerikaanse inlichtingendiensten dataverkeer opvragen. De Amerikaanse Patriot Act voorziet erin dat politie- en opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot servers van IT-bedrijven als ze een vermelding in de VS hebben. Ook buitenlandse bedrijven met een vermelding in de Verenigde Staten vallen binnen de reikwijdte van de wet.

Amerikanen in mails ‘klootzakken’ genoemd

De interne discussie bij AMS-IX werd aangewakkerd door een Nederlandse internetprovider, A2B Internet. Directeur Erik Bais haalde in een e-mail naar de aangesloten providers het voorbeeld van een Canadese bank aan. De Amerikaanse dochteronderneming van de bank weigerde ooit een informatieverzoek van Amerikaanse opsporingsdiensten, waarna de bank een boete kreeg van een kleine 2 miljoen dollar.

Bais kreeg daarop veel steun van voornamelijk Europese gebruikers van AMS-IX. Amerikanen worden in de mails “slechteriken” en zelfs “klootzakken” genoemd. Een Britse internetprovider schrijft AMS-IX te hebben gekozen vanwege het neutrale karakter; omdat “we dachten dat Nederland nooit onder de Patriot Act zou kunnen vallen”.

AMS-IX is het grootste internetknooppunt ter wereld, met zo’n 600 aangesloten netwerken. Telecomaanbieders, maar ook bedrijven als Amazon, Facebook en Google huren er poorten om verbindingen te maken met andere partijen.

AMS-IX: zorgen begrijpelijk, maar bescherming voldoende

Directeur Job Witteman van AMS-IX noemt de zorgen van de leden in een e-mail begrijpelijk. Volgens hem is AMS-IX echter voldoende beschermd. In een bijgevoegde uiteenzetting van de advocaat van AMS-IX staat dat er nog wel onduidelijkheid bestaat of de extraterritoriale werking van de wet een risico vormt voor AMS-IX.

    • Steven Derix en Huib Modderkolk