Syrië overhandigt waakhond gegevens over chemische wapens

Syrië heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de “verwachte” hoeveelheid informatie gegeven over zijn gifgasarsenaal. Dat maakte de OPCW vanmiddag bekend. Syrië voldoet daarmee aan een Amerikaans-Russische deadline die vandaag af zou lopen.

Archieffoto van 31 augustus: medewerkers van de OPCW nemen op het vliegveld Rotterdam The Hague Airport monsters in ontvangst die VN-inspecteurs nabij Damascus hebben genomen.
Archieffoto van 31 augustus: medewerkers van de OPCW nemen op het vliegveld Rotterdam The Hague Airport monsters in ontvangst die VN-inspecteurs nabij Damascus hebben genomen. Foto AP via OPCW / Henry Arvidsson

Syrië heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de “verwachte” hoeveelheid informatie gegeven over zijn gifgasarsenaal. Dat maakte de OPCW vanmiddag bekend. Syrië voldoet daarmee aan een Amerikaans-Russische deadline die vandaag af zou lopen.

Gisteren overhandigde Syrië de OPCW al informatie over zijn chemische wapens, maar dat betrof nog niet de volledige inventaris. De organisatie gaat de door het Syrische regime geleverde informatie nu onder de loep nemen.

Twitter avatar OPCW OPCW We can confirm that we have received the expected disclosure from the Syrian government regarding its chemical weapons programme. 1/2
Twitter avatar OPCW OPCW The Technical Secretariat is currently reviewing the information received. 2/2

Wapens moeten halverwege 2014 vernietigd zijn

De overhandiging van de informatie door Syrië aan de OPCW is onderdeel van het Amerikaans-Russische plan om de vooraad chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen en te laten vernietigen. De vernietiging van de chemische wapens moet binnen negen maanden plaatsvinden.

De OPCW maakt geen details bekend uit de inventaris. Volgens Turkse, Arabische en westerse inlichtingendiensten heeft Syrië ongeveer 1.000 ton mosterdgas en de zenuwgassen sarin en VX. Waar deze gassen liggen opgeslagen is niet precies duidelijk. Amerikaanse inlichtingendiensten zouden een redelijk beeld hebben van ongeveer de helft van de opslagplaatsen. Experts zijn sceptisch of Syrië wel al zijn chemische wapens zal opgeven.

Aanleiding voor de druk op het Syrische regime is de aanval op 21 augustus, waarbij volgens de VN gifgas werd ingezet door het Syrische leger. Bij de aanval kwamen honderden mensen om het leven, onder wie veel kinderen. Internationaal was er grote verontwaardiging over de aanval. De VS dreigden met militair ingrijpen tegen Syrië, maar dat lijkt door de Amerikaans-Russische deal over het Syrische gifgasarsenaal voorlopig van de baan.