Syrië dient deel inventaris van gifgasarsenaal in bij OPCW

Syrië heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) informatie overhandigd over zijn chemische wapens. Dat heeft de OPCW gisteren gezegd. Maar het is niet een volledige inventaris van het gifgasarsenaal.

Volgens het Amerikaans-Russische plan voor de ontmanteling van Syrië’s chemische wapens, dat vorig weekend werd gepresenteerd, moest Syrië binnen een week volledige openheid geven. Het Syrische regime zal waarschijnlijk volgende week ontbrekende informatie overhandigen. „We hebben een deel van de verificatie ontvangen en verwachten meer”, zei een woordvoerder van het OPCW.

De OPCW maakt geen details bekend uit de inventaris. De uitvoerende raad van de organisatie komt volgende week bijeen om de informatie te bekijken en een oordeel te vellen over het Russisch-Amerikaanse plan om het volledige arsenaal te vernietigen in negen maanden. De bijeenkomst was eigenlijk voor afgelopen vrijdag gepland, maar is om onduidelijke redenen uitgesteld.

Ondertussen hebben twee rebellengroepen in Syrië, die eerder deze week streden om de controle over een belangrijk stadje aan de Turkse grens, een wapenstilstand gesloten. De Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS), de Syrische tak van Al-Qaeda-in-Irak, veroverde het grensplaatsje Azaz woensdag op de meer gematigde rebellen van het Vrije Syrische Leger. Daarop sloot Turkije de grens.

De twee groepen zijn overeengekomen krijgsgevangenen uit te ruilen en toekomstige onenigheid voor te leggen aan een islamitische raad. Het is onduidelijk of de wapenstilstand alleen voor Azaz geldt of voor heel Syrië. In andere delen van het noorden zijn er ook gevechten geweest tussen het Vrije Syrische leger en aan Al-Qaeda gelieerde opstandelingen.

De belangrijkste Syrische oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), waarschuwde vrijdag voor de toenemende invloed van aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen die beter georganiseerd en bewapend zijn. Volgens de SNC ondermijnen die de strijd voor een vrij Syrië. De jihadisten zijn er de afgelopen tijd in geslaagd om honderden rebellen over te halen zich bij hen aan te sluiten. (AP, Reuters)