PvdA-leden blokkeren aanschaf JSF niet, willen wel antwoord op vragen

De PvdA is vandaag bijeen in Zwolle voor de politieke ledenraad. Foto ANP / Phil Nijhuis

PvdA-leden blokkeren de aanschaf van de JSF niet. Wel is besloten het besluit uit te stellen tot alle vragen zijn beantwoord. Dat bleek vanmiddag tijdens de politieke ledenraad in Zwolle.

De leden dienden vandaag drie moties over de JSF in: een die opriep om uit de JSF te stappen, een die opriep een extra congres te organiseren en een die om extra informatie vroeg. De eerste twee werden verworpen, de laatste werd op verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom aangepast, meldt persdienst Novum.

De PvdA neemt geen besluit over de aanschaf van de JSF zolang er twijfels zijn of 37 toestellen voldoende zijn om missies uit te voeren, verzekerde Samsom. Wat de uitkomst van de stemmingen van de moties vandaag ook zal zijn, zei Samsom eerder vandaag, “de PvdA gaat als één blok het land in”.

“Mensen verwachten van de PvdA dat wij problemen oplossen.” Samsom verzekerde zijn partijgenoten:

“We weten waar we mee bezig zijn, we weten welke kant we op willen gaan.”

Samsom zei volgens persdienst Novum dat, in tegenstelling tot het beeld dat van hem heerst als een betweter, ook hij soms twijfelt, baalt en in verwarring is.

“Vanochtend sprak ik in Heerenveen een vrouw die haar baan is kwijtgeraakt en twee kinderen heeft. Dan wil je als politicus zeggen: ik heb die baan voor u. Maar de waarheid is dat ik die baan niet heb.”

‘Nederland wil niet dat PvdA met zichzelf bezig is’

Ook baalt Samsom van het beeld van een PvdA die met zichzelf bezig is, bijvoorbeeld over de aanschaf van de Joint Strike Fighter. “Nederland wil niet dat de PvdA met zichzelf bezig is, maar met Nederland bezig is.”

“Tijdens de verkiezingscampagne hebben we twee beloften gedaan, namelijk dat we blijven investeren in de toekomst en dat we de rekening van de crisis eerlijk verdelen. Daar hebben we ons aan gehouden.”

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi over de moties die vandaag in Zwolle voorliggen:

Twitter avatar lutzjacobi Lutz Jacobi @franssuper 6 moties over het economisch beleid. 3 moties over de JSF (terug trekken uit het programma; meer zicht op geluid/kosten etc) …
Twitter avatar WilcoBoom wilco boom 38 afdelingen #PvdA eisen onafhankelijk onderzoek naar en uitstel van besluit #JSF. Zo stemming op ledenraad #Zwolle

Onze verslaggever Thijs Niemantsverdriet is ter plaatse:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet De Jonge Socialisten willen dat de PvdA op 30 november samen met de vakbond gaat demonstreren tegen het eigen kabinet. #PvdA #ledenraad

De woorden van PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink over de aanschaf van de JSF inspireerden een partijlid: