Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Zeker 22 doden bij aanval in Nairobi - ‘mogelijk terrorisme’

Mensen verlaten onder politiebegeleiding het winkelcentrum in Nairobi dat onder vuur werd genomen door militanten.
Mensen verlaten onder politiebegeleiding het winkelcentrum in Nairobi dat onder vuur werd genomen door militanten. Foto AFP / Simon Maina

Bij de schietpartij en granaataanval die begin van de middag begon in een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn zeker 22 doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. Dat heeft het Rode Kruis vanmiddag gezegd. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers nog verder oplopen.

Een groep schutters opende rond 12.00 uur het vuur in de Westgate Mall, een winkelcentrum waar vooral buitenlanders en rijke Kenianen komen. De politie was snel ter plaatse en bond de strijd aan met de schutters. Volgens de politiechef van Nairobi probeerden de schutters een winkel te beroven voordat de eerste schoten werden gelost.

De lokale autoriteiten hadden een aantal uur na het begin van de aanval nog altijd geen mededelingen gedaan over het aantal slachtoffers. Rond drie uur was onduidelijk in hoeverre de situatie in het winkelcentrum volledig onder controle was. Persbureau AFP meldde op basis van politiebronnen dat de aanvallers zeven mensen in gijzeling hebben genomen.

Aanval mogelijk werk van terreurgroep

Of er daadwerkelijk sprake was van een roofoverval is twijfelachtig omdat een getuige vanmiddag tegen persbureau AP zei dat de aanvallers bij het begin van hun daad moslims zouden hebben verzocht het winkelcentrum te verlaten. Niet-moslims zouden hun doelwit zijn, zo zei de getuige. De getuigenis voedt het vermoeden dat de aanval mogelijk het werk is van de islamitische terreurgroep Al Shabaab, die vanuit buurland Somalië opereert.

Een woordvoerder van het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken:

“Het gaat mogelijk om een aanval door terroristen, dus we gaan zeer zorgvuldig te werk.”

De Nederlander Rob van Dijk, werkzaam op de Nederlandse ambassade in Nairobi, zat in een restaurant in het winkelcentrum te eten toen de aanvallers handgranaten naar binnen gooiden, vertelde hij aan AP. Vervolgens waren er veel schoten te horen en doken mensen geschrokken naar de grond, aldus Van Dijk.