PvdA-voorzitter Spekman snapt emoties binnen partij rond JSF

PvdA-voorzitter Hans Spekman begrijpt de emoties die in zijn partij leven over de aanschaf van de JSF. “We zijn tien jaar lang met een knoop in onze maag tegen de JSF geweest”, zei hij vanmiddag in Zwolle tijdens de politieke ledenraad van de PvdA.

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman aan het woord tijdens de ledenraad van de PvdA in Zwolle. ANP PHIL NIJHUIS
PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman aan het woord tijdens de ledenraad van de PvdA in Zwolle. ANP PHIL NIJHUIS Foto ANP / Phil Nijhuis

PvdA-voorzitter Hans Spekman begrijpt de emoties die in zijn partij leven over de aanschaf van de JSF. “We zijn tien jaar lang met een knoop in onze maag tegen de JSF geweest”, zei hij vanmiddag in Zwolle tijdens de politieke ledenraad van de PvdA. “En misschien gaan we ooit de beslissing nemen om het toestel aan te schaffen.”

Spekman zei zelf geen voorkeur te hebben of gekozen wordt voor de JSF of voor een ander toestel. Wel onderstreepte hij het belang dat Nederland mee blijft doen aan internationale missies:

“Debatten horen bij onze partij, en het gaat soms hard tegen hard. Maar in ons verkiezingsprogramma hebben we wel gezegd dat we een vliegtuig nodig hebben.”

‘Met aan de kant staan bereik je ook niets’

Op de ledenraad zal over alle maatregelen van het kabinet worden gesproken, waarbij de JSF de meest beladen is. “Ik begrijp de worsteling”, zei Spekman. “Maar regeren is moeilijk.” Volgens hem heeft de PvdA ook veel om trots op te zijn. “Door alleen aan de kant te staan, in de oppositie, daar bereik je ook niets mee.”

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak over de kloof tussen droom en werkelijkheid, die vaak opspeelt bij de PvdA. “We zijn een partij van dromers. Maar oh oh, wat is de kloof groot tussen droom en daad.” Maar ook volgens Asscher zouden PvdA’ers ook trots mogen zijn op de prestaties van het kabinet. Hij wees onder meer op de maatregelen op het gebied van arbeidsmarkt en de financiële sector. (Novum)