PvdA: sociaal akkoord blijft fundament voor hervormingen

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra tijdens het debat over het sociaal akkoord dat het kabinet na weken onderhandelen sloot met werkgevers en vakbonden. Foto ANP / Martijn Beekman

Voor de PvdA blijft het sociaal akkoord het fundament voor de hervormingen die het kabinet wil doorvoeren. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom vanochtend gezegd tegen de NOS in reactie op de uitspraak van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat het sociaal akkoord “niet heilig” is.

Zijlstra zegt vandaag in een interview met De Telegraaf dat hij het openbreken van het sociaal akkoord niet uitsluit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. “Bij mij is in die zin niks heilig. Het doel is heilig, en dat is dat we dit land klaarstomen voor de toekomst”, aldus Zijlstra.

Voor de VVD-fractieleider is een breed draagvlak belangrijk. “Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen sociaal akkoord gesloten zodat daarmee géén besluiten worden genomen”, zei Zijlstra.

Sociale partners hameren op belang akkoord

Voor de PvdA blijft het sociaal akkoord “het stevige fundament waarmee ook in de politiek breed draagvlak kan worden gevonden voor verbetering van ontslagrecht, WW en werkgelegenheid”, aldus Samsom in een reactie. Vakbond FNV is fel over de woorden van Zijlstra. “Het akkoord staat, en daarmee punt uit”, aldus een woordvoerder tegen de NOS. Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de opmerkingen van Zijlstra “onverstandig”.

In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken de WW-duur in te korten en het ontslagrecht aan te passen. Die hervormingen kunnen echter alleen worden doorgevoerd met steun van oppositiepartijen in de senaat, door het ontbreken van een meerderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Partijen als CDA en D66 vinden dat de hervormingen te lang op zich laten wachten en willen sneller actie.

    • Pim van den Dool