Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA-leider Samsom geeft leden uitleg over omstreden aanschaf JSF

PvdA-leider Diederik Samsom gisteren na de extra fractievergadering waarin over de JSF gesproken werd.
PvdA-leider Diederik Samsom gisteren na de extra fractievergadering waarin over de JSF gesproken werd. Foto ANP / Martijn Beekman

PvdA-partijleider Diederik Samsom moet zich vanmiddag op een ledenraad in Zwolle verantwoorden voor de gang van zaken rond de aankoop van de JSF door het kabinet. Binnen de PvdA is de aankoop van het gevechtsvliegtuig zeer omstreden. De ledenraad belooft dan ook een stevige ontmoeting te worden.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF. Nederland koopt 37 toestellen, waarvoor 4,5 miljard euro is gereserveerd. Direct na de bekendmaking roerden PvdA’ers in het land zich meteen: bijna veertig afdelingen willen dat de fractie aandringt op uitstel van het besluit – of dat zij er helemaal ‘nee’ tegen zegt. De afdeling Leiden wil een congres bijeenroepen over de JSF.

Nadat Samsom intern had laten weten dat hij de keuze van het kabinet voor de JSF “kan volgen”, ontstond er onrust binnen zijn fractie nadat de Algemene Rekenkamer donderdag met een kritisch rapport over de JSF kwam. Daarop zei Samsom in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij nog niet weet of hij met de aanschaf van de JSF kan instemmen. Daarmee presenteerde hij zich als hoeder van het PvdA-belang, schreef NRC Handelsblad gisteren:

Samsom koopt nu tijd voor discussie in de fractie en geeft het kabinet de ruimte om alsnog met een bevredigende rekensom te komen over de inzetbaarheid van de vliegtuigen. Bovendien manifesteert hij zich aan de vooravond van de Algemene Politieke Beschouwingen, volgende week, als de hoeder van het PvdA-belang.

Rutte: logisch dat PvdA nog vragen heeft

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei deze week dat hij de PvdA aan de afspraken zal houden. Premier Rutte probeerde de boel gisteren te sussen door te zeggen dat hij het “logisch” vindt dat de Kamerfractie van de PvdA nog vragen heeft over de JSF. Ook de opstelling van Samsom verbaast de premier niet. Samsom kan volgens Rutte een positieve houding hebben ten opzichte van het besluit, en tegelijkertijd nog kritische vragen stellen over de uitvoerbaarheid ervan.

Rutte toonde zich ingenomen met het rapport van de Rekenkamer, omdat er behalve kritiek ook lof was: het kabinet heeft zijn besluit genomen op basis van de best mogelijke financiële onderbouwing, aldus de Rekenkamer. De kritische noten zijn voor het kabinet “van belang bij de verdere implementatie” van het besluit, zei Rutte.