Pakistan stelt leider Afghaanse Talibaan op vrije voeten

De Afghaanse president Karzai en de Pakistaanse premier Sharif tijdens een ontmoeting eind vorige maand. Foto AFP / Aamir Qureshi

Pakistan heeft vanochtend de hoogste Afghaanse Talibaanleider die het land gevangen hield vrijgelaten. Dat meldt persbureau AP. De vrijlating van Mulla Abdul Ghani, beter bekend als Mulla Baradar, moet het vredesproces tussen de Afghaanse regering en de Talibaan in beweging brengen.

De vrijlating van Baradar werd eerder deze maand al aangekondigd, maar toen was nog onduidelijk wanneer hij zou worden vrijgelaten. Baradar werd in 2010 in de zuid-Pakistaanse stad Karachi gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van de Pakistaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

De snelle vrijlating van Baradar is een opsteker voor de Afghaanse president Hamid Karzai, die tot dezelfde stam in het zuiden van Afghanistan behoort en daarom als bemiddelaar tussen de Afghaanse regering en de Talibaan zou kunnen fungeren. Een lid van de raad die namens de regering met de Talibaan moet praten, Mohammad Ismail Qasimyar, verwelkomde de vrijlating van Baradar vanochtend en zei te hopen dat hij “een belangrijke rol in het vredesproces kan spelen”.

Vraag is of Baradar het verschil kan maken

De vraag is of Baradar het vredesproces echt op gang kan brengen. Zo zijn er twijfels over of Baradar, die de afgelopen jaren op een onbekende locatie in Pakistan heeft vastgezeten, de Afghaanse Talibaan daadwerkelijk vertegenwoordigt. Sommige Talibaan zijn niet afkerig van vredesoverleg, maar anderen voelen er juist niets voor om het op een akkoordje te gooien met president Karzai, die wordt gezien als een landverrader vanwege zijn samenwerking met de Verenigde Staten.

Onzeker is ook in hoeverre Pakistan wil meewerken aan zulk vredesoverleg. Sinds de jaren ’90 hebben de Pakistanen de Talibaan substantiële hulp geboden en ook hun opperste leider Mullah Omar zou zich al jaren in Pakistan ophouden. Vanouds zien de Pakistanen de Talibaan als een middel om greep te houden op de gebeurtenissen in het buurland Afghanistan. Botsingen hierover met de Amerikanen namen de Pakistanen voor lief.