Ons dagelijks brood

De formule is even helder als doeltreffend: geef een fotograaf een jaar de tijd zich te verdiepen in een onderdeel van de Nederlandse samenleving. Decennia na de eerste opdracht, in 1975, is hieruit een collectie ontstaan die het land in tientallen facetten heeft belicht. De titel die deze reportages bijeenhoudt: Document Nederland, een gezamenlijk project van het Rijksmuseum Amsterdam en NRC Handelsblad.

De titel van de editie 2013 luidt: ‘Ons dagelijks brood. Henk Wildschut fotografeert de realiteit achter ons dagelijks eten’.

Sinds fotograaf Henk Wildschut in 1967 werd geboren, is de wereldbevolking verdubbeld van 3,5 tot ruim 7 miljard mensen. De explosieve toename van de wereldbevolking vraagt om intensieve, grootschalige voedselproductie. Nederland is daar goed in: het is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld.

Tijdens het fotograferen van ‘Ons dagelijks brood’ merkte Wildschut dat moderne, grootschalige productietechnieken niet per definitie leiden tot een verslechtering van het dierenwelzijn, zoals vaak wordt verondersteld. En biologisch blijkt niet altijd zo kleinschalig als we denken. De oplossingen van problemen met milieu, gezondheid en welzijn zit in innovatie, niet in nostalgie. Voedsel kan niet enkel geproduceerd worden door ‘kleine’ boeren die al hun koeien bij naam kennen.

Dat de moderne productiemethoden er niet altijd zo idyllisch uitzien als het grote publiek graag zou willen, heeft alles te maken met onwetendheid. Droom niet langer van weidemelk en lieflijke moestuintjes met Italiaanse pomodori: de etenswaren die wij op ons bord terugzien worden gekweekt, gefokt en verbouwd in de laboratoria van nu.

Document Nederland is de jaarlijkse documentaire fotografie-opdracht van Rijksmuseum en NRC Handelsblad.