Oehwa! Aap maakt plan

illustratie irene goede

Weet jij al wat je morgen gaat doen? Misschien ga je voetballen, gamen of bomen klimmen in het bos. Je hebt een plan. Orang-oetans maken ook plannen: reisplannen. En die vertellen ze aan andere orang-oetans.

Orang-oetans zijn mensapen die in bomen leven. Ze komen alleen voor in de regenwouden van Indonesië. In een stuk bos is meestal één orang-oetanmannetje de baas. Die heeft van die mooie wangkwabben rond zijn gezicht, een soort schoteltjes. Dat schotelkopmannetje leeft samen met een paar vrouwtjes. Die vrouwtjes willen bij hem in de buurt blijven, maar ze houden er ook niet van om met hun man in één boom te zitten. Ze blijven op een afstandje, en ze kunnen elkaar dus niet zien in de jungle.

Hoe weten ze dan van elkaar waar ze heengaan? Omdat dat uit te zoeken, volgden biologen dagenlang orang-oetans door het bos. En toen zagen ze het. Een keer of vier per dag riep de schotelkop. „Oehwa, oehwa!” Wat hij bedoelde was: „Die kant op!” Want hij riep niet zo maar ergens naartoe, maar met zijn gezicht in de richting waar hij de komende uren naartoe wilde, tot de volgende brul. De vrouwtjes wisten zo waar hun schotelman naartoe ging, en slingerden dezelfde kant op.