In beeld

Net-niet strippen met een knipoog

Berlijn heeft deze dagen de primeur van het eerste internationale Burlesque Festival. Burlesquedansen, net-niet-strippen met een knipoog, kwam eind negentiende eeuw op in het Victoriaanse Engeland. Het theatergenre was niet zo lang geleden een stout soort nachtclubtheater waarbij danseressen van divers allooi en met sterk variërende fysiek in schimmige kelders hun kleren net niet helemaal uitdansten. Of wel helemaal, waarbij de essentiële delen schuilgingen achter attributen: veren waaiers, bolhoedjes, of tepelkwastjes, in het spaarzaamste geval. Bij die stripteasevariant gaat het om echte, zelfverzekerde, soms ook oudere vrouwen, die in hun verleidingsspel de teugels strak aantrekken. Humor, satire en imperfectie zijn onmisbaar onderdeel van de shows, cellulitisputjes en vetrolletjes worden gevierd. Het festival in Berlijn, waar 36 internationale burlesque-artiesten acte de presence geven, duurt nog tot en met morgen.
De Britse Giddy Heights bereidt zich voor op haar optreden. AP / Gero Breloer
De Britse Diva Hollywood maakt zich mooi. AP / Gero Breloer
Fraeulein Frauke uit Zweden (rechts) en Diva Hollywood uit Groot-Brittannië trekken hun outfits aan. AP / Gero Breloer
De Britse artieste Anna the Hulagan doet de 'hula hoop' op het podium in Berlijn. AP / Gero Breloer
Luminous Pariah uit Amerika in actie tijdens de Odd Night. AP / Gero Breloer
De Schotse Magenta Lust (rechts) tijdens een optreden met een andere performer. AP / Gero Breloer
Het achterwerk van Domino Barbeau uit Canada. AP / Gero Breloer
Van links naar rechts: Minouche von Marabou uit Zwitserland, Lady Francescca uit Zweden, Giddy Heights uit Groot-Brittannië, Little Miss Piss uit Duitsland en Valentina uit Nieuw-Zeeland. AP / Gero Breloer
Lady Francescca uit Zweden tijdens haar performance op de Newcomer Night. AP / Gero Breloer
The Accordion Girl Natasha Enquist uit Canada (midden) met links Mopsy Meyers and rechts Mama Tigra. AP / Gero Breloer