Een van meest gezochte maffialeden opgepakt in Nieuwegein

De politie heeft gisteren op verzoek van de Italiaanse justitie een voortvluchtig maffialid aangehouden. Dat heeft het OM gemeld. De 39-jarige Francesco Nirta behoort tot de ‘Ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabria.

Archieffoto van een team van speciale eenheden dat een actie tegen de maffia uitvoert in San Luca in Calabrië (Zuid-Italië).
Archieffoto van een team van speciale eenheden dat een actie tegen de maffia uitvoert in San Luca in Calabrië (Zuid-Italië). Foto EPA / Franco Cufari

De politie heeft gisteren op verzoek van de Italiaanse justitie een voortvluchtig maffialid aangehouden. Dat heeft het OM gemeld. De 39-jarige Francesco Nirta behoort tot de ‘Ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie in de Zuid-Italiaanse provincie Calabria.

Nirta wordt gezocht voor moord, vuurwapenbezit en lidmaatschap van de maffia, aldus justitie. In Italië werd hij veroordeeld tot levenslang cel voor moord. Nirta stond op de lijst van de tien meest gezochte maffialeden wereldwijd.

Nirta mogelijk al sinds 2007 in Nederland

De Italiaanse justitie had aanwijzingen dat de sinds 2007 gezochte man in Nederland zou zijn. Vorige week werd daarom de Nederlandse politie ingeschakeld. De man, die vermoedelijk al langere tijd ondergedoken was in Nederland, verbleef in een galerijflat in Nieuwegein.

Ook vier andere verdachten werden aangehouden, onder wie een 28-jarige Italiaan. De politie trof verder veertig kilo cocaïne en achttienduizend euro aan.

Giuseppe Nirta in 2008 opgepakt in Nederland

Fransesco Nirta is niet het enige lid van de ‘Ndrangheta-clan dat naar Nederland vluchtte. Zo werd in 2008 in Amsterdam Giuseppe Nirta opgepakt. Hij zou de leider van de maffia in Calabria zijn geweest. De familie wordt verdacht van de moord op zes mannen in Duisburg in 2007. De lichamen van de mannen werden destijds op een parkeerplaats in de Duitse stad gevonden.

    • Pim van den Dool