Lumineuze lampjes

De tijd van vrolijk snorrende dynamo's ligt ver achter ons. Met de komst van ledverlichting en ultrazuinige compacte batterijen, heeft de ontwikkeling van fietsverlichting een vlucht genomen. Naast praktische voordelen – zo’n dynamo gaf je toch altijd het gevoel onnodig veel weerstand weg te trappen – biedt dat ruimte voor stijlvolle en in het oog springende ontwerpen. De Reelight GO, winnaar van de prestigieuze Red Dot Design Award 2013, is een ontwerp van het Deense KiBiSi. De verlichting bestaat uit een siliconen bevestigingsdeel en een lampje dat je er met een magneet aan vastklikt. Zodra het lampje contact maakt, gaat het aan. Als de lampjes niet aan je fiets zitten klik je voor- en achterlicht simpel aan elkaar tot een compact pakketje (reelight.com, 24 euro).

Een ander opvallend ontwerp is de LightSKIN, een reeks in een zadelpen verwerkte leds. De lampjes zijn weer- en schokbestendig en, ook prettig, niet eenvoudig te stelen. LightSKIN komt in diverse lengtes en diameters en past dus op elke fiets (lightskin.org vanaf 59 euro).

Martijn Boot