Terugkijken: Samsom en Spekman op de PvdA-ledenraad over de JSF

Den Haag, 19 september 2013. Diederik Samsom na fractievergadering waarin oa over de JSF gesproken werd. ANP MARTIJN BEEKMAN
Den Haag, 19 september 2013. Diederik Samsom na fractievergadering waarin oa over de JSF gesproken werd. ANP MARTIJN BEEKMAN

De angel is eruit. De PvdA-leden gaan niet voor de aanschaf van de JSF liggen. Wel willen ze vragen beantwoord zien over onder meer de kosten en de inzet van de toestellen. Bekijk de toespraken van onder meer Samsom en Spekman terug.

Bekijk de speech van fractievoorzitter Samsom:

Bekijk de speech van partijvoorzitter Spekman:

Bekijk de speech van defensiewoordvoerder Eijsink:

Bekijk de speech van vicepremier Asscher:

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend definitief te hebben gekozen voor de JSF. Nederland koopt 37 toestellen, waarvoor 4,5 miljard euro is gereserveerd. Direct na de bekendmaking roerden PvdA’ers in het land zich meteen: bijna veertig afdelingen wilden dat de fractie zou aandringen op uitstel van het besluit – of dat zij er helemaal ‘nee’ tegen zouden zeggen. De afdeling Leiden wilde een congres bijeenroepen over de JSF.

Nadat Samsom intern had laten weten dat hij de keuze van het kabinet voor de JSF “kan volgen”, ontstond er onrust binnen zijn fractie nadat de Algemene Rekenkamer donderdag met een kritisch rapport over de JSF kwam. Daarop zei Samsom in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij nog niet weet of hij met de aanschaf van de JSF kan instemmen.