Kippenriesling

‘Dit wordt een makkie, Harold!’, zong Marjoleine de Vos mij toe toen ze mij haar recept van de week onthulde: Coq au Riesling. En inderdaad, dan ga je geen rood van gamay of pinot noir als bijpassende wijn adviseren. Al vormen ook deze een droomcombinatie met het hoen. Riesling gaat het dus worden. En keuze te over.

Duitsland lijkt er het alleenrecht op te hebben. Maar dat is slechts schijn. De Franse Elzas biedt veel fraais. Oostenrijk begint te schitteren. Inmiddels komen er zelfs verbluffende creaties uit het Australische Clare Valley en het Chileense Bío-Bío.

Uit dat laatste gebied  proefde ik Cono Sur Riesling Block 23 Single Vineyard ‘Rulos del Alto’ 2012. Wel Bío-Bío overigens maar niet bio. Dat weerhoudt ‘m er niet van om een opvallend goede Riesling uit het koele Chileense zuiden te zijn. De karakteristieke pétrole is er, in dit geval een wat zoetige aanzet met verwijzingen naar tropisch fruit, peer en rijpe appel plus een afdronk als een messcherpe vouw in een nieuwe pantalon. In zijn geheel wat steviger en pronter dan wat Riesling-urheber Deutschland te bieden heeft. (Mitra; € 14,99).

Nu is dat een fors bedrag voor een wijn waarvan bijna een hele fles in de pan verdwijnt. Budget drinken en toch echte Riesling drinken? Op naar Hema. Voor wat kleingeld staat daar wat lekkers uit de Duitse Nahe.

Nu is het meestal kommer en kwel bij klein Duits en kleine prijskaartjes. Maar in dit geval staat KK voor Karl Kaspar. En die kende ik al van de 2010-oogst toen-ie tijdens een blindproeverij met als thema ‘droge Riesling’ naar een tweede plek toe presteerde.

Vervolgens bleek 2011 ook op niveau. En ook 2012 is prima. Voor wat kleingeld ( € 4,25) daarom een kekke Karl Kaspar. Frisse peer, appel, wat citrus en – lekker – ietsjes droger dan voorgaande jaren.

Aldus wordt coq au riesling Huhn mit Riesling.

    • Harold Hamersma