Kip met wijn

Onlangs trof ik een goddelijk toetje van Nigel Slater: gebakken pruimen. Dat komt erop neer dat je gehalveerde pruimen bakt met suiker, basterdsuiker, een snuif kaneel en een laurierblaadje tot ze wat zachter en zoeter maar geen pap zijn geworden. Erbij yoghurtijs gemaakt (75 gram witte basterdsuiker door een bak romige Griekse Total-yoghurt roeren, in

Onlangs trof ik een goddelijk toetje van Nigel Slater: gebakken pruimen. Dat komt erop neer dat je gehalveerde pruimen bakt met suiker, basterdsuiker, een snuif kaneel en een laurierblaadje tot ze wat zachter en zoeter maar geen pap zijn geworden. Erbij yoghurtijs gemaakt (75 gram witte basterdsuiker door een bak romige Griekse Total-yoghurt roeren, in de vriezer zetten en een paar keer stevig omroeren, klaar).

Wat was dat verrukkelijk! Die Slater zit tjokvol goede ideeën. Bijvoorbeeld ook voor een kip met witte wijn. Heel eenvoudig, maar romig en heerlijk. Dit recept komt uit zijn boek Real Food.

Ingredienten: Coq au Riesling (voor 4 tot 6 personen)

50 g boter

scheutje olijfolie

2 uien, gehakt

125 g bacon of pancetta, dun gesneden

4 teentjes knoflook, in dunne plakjes

8 kippenbouten

250 g portobello paddestoelen, in plakken

5 dl Riesling (of een andere droge witte wijn)

2,5 dl slagroom

handje gehakte peterselie

Smelt de boter en de olie in een braadpan die groot genoeg is om ook de kip te bevatten. Braad de stukken kip aan alle kanten aan en haal ze uit de pan.

Bak in hetzelfde vet de ui en het spek tot ze doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog even al roerend om. Verwijder het mengsel uit de pan, maar laat het vet erin. Bak daarin de paddestoelen.

Kruid de kip met zout en peper en leg de kipstukken terug in de pan, net als het bacon en uien mengsel. Draai het vuur hoog en laat alles op temperatuur komen. Giet dan de wijn erbij.

Als de wijn begint te koken, het gas laag draaien en een deksel op de pan leggen.

Laat de kip op heel zacht vuur in ongeveer 25 minuten gaar worden, of zet het geheel in de oven (voorverwarmd op 150 graden) en laat daar een half uur in staan. Controleer of de kip gaar is. Haal hem uit de pan, denk hem af met aluminiumfolie en een handdoek zodat ’ie warm blijft en zet de pan op hoog vuur. Giet de room erbij en laat tien minuten koken.

Leg de kip terug in de pan of in een voorverwarmde schaal, strooi de peterselie over het gerecht en dien op.

Vergeet niet om er een stukje brood bij te geven om de heerlijke romige saus mee op te deppen… Of pasta kan ook. Of rijst.

    • Marjoleine de Vos