Het residu

Rood, wit en soms rosé, Annick Schreuder, 19,99 euro . De Bezige Bij.
Rood, wit en soms rosé, Annick Schreuder, 19,99 euro . De Bezige Bij.

Het proeven en schrijven voor mijn nieuwe koopgids De Grote Hamersma heeft zich in een jaar afgespeeld dat mijn vrouw en ik ‘in between houses’ waren. Toen wij eind vorig jaar tijdelijk een beganegrondappartement in de Amsterdamse Pijp betrokken (de jaarlijkse aanvoer van zo’n 7.000 wijnflessen maakt ‘begane grond’ een noodzaak), stelden wij ons keurig voor aan onze temporele buren. Het bleken zonder uitzondering wijndrinkers. Dat was goed nieuws. Voor hen. Maar ook voor de chef-logistiek, tevens hoofd glasbak, mevrouw Hamersma. Met de buren spraken wij af dat we de proefflessen, waar altijd slechts een minieme hoeveelheid uit is, op de trap zouden zetten. Wij garandeerden daarbij dat zij alleen die flessen zouden aantreffen die lekker genoeg waren voor de gids.

Het leverde aandoenlijke Facebook-berichten op. Zo zag ik op de pagina van de bovenbuurman een foto van de trap vol flessen met als onderschrift: „Ik woon in het paradijs.”

De flessen die de eindstreep niet haalden, gooide mevrouw Hamersma zelf nog leeg en weg. Toch scheelde de trapconstructie haar ruim honderd keer de gang naar de glasbak met haar Blokker-boodschappenkarretje. 2.552 stuks haalden De Grote Hamersma, 84 meer dan vorig jaar. De 101 lekkerste supermarktwijnen staan in deze bijlage, De Kleine Hamersma. Doe er uw voordeel mee.

Harold Hamersma