Greenpeace: Nederland moet Russen veroordelen

Nederland heeft Rusland om opheldering gevraagd over de entering van een Nederlands Greenpeace-schip.

Dat vindt Greenpeace te mager.

Milieuorganisatie Greenpeace verlangt een veroordeling door Nederland van het enteren van haar schip Arctic Sunrise door de Russische kustwacht. Vrijdag zei premier Rutte dat het kabinet Rusland om een toelichting had gevraagd.

„Wat we doen is wat je normaal gesproken doet tussen beschaafde landen”, zei Rutte. „Rusland is een belangrijke handelspartner en ook een land waar we politiek op allerlei terreinen mee samenwerken. Wat je dan doet is vragen om een toelichting.”

„Strengere taal is welkom”, zegt Greenpeace-woordvoerder Jorien de Lege. „Een veroordeling van de minister van Buitenlandse Zaken is nodig. Het moet heel duidelijk zijn voor Rusland dat dit niet mag – ook een volgende keer niet.”

De Arctic Sunrise, die zich volgens Greenpeace in internationale wateren bevond, werd donderdag geënterd door vijftien gewapende leden van de Russische kustwacht, die valt onder de veiligheidsdienst FSB.

Sinds donderdagavond laat heeft Greenpeace geen contact meer met het schip. De organisatie maakt zich zorgen over de dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders: de 26-jarige campagneleider Faiza Oulahsen en een machinist, over wie Greenpeace geen gegevens vertrekt. Volgens Russische media wordt het schip naar Moermansk gesleept. Het wordt daar maandag of dinsdag verwacht.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Rusland nog geen duidelijkheid heeft verschaft over het incident. „Er is constant contact. Het gesprek loopt nog.” Donderdag benadrukte de Nederlandse ambassadeur in Moskou tegenover Russische diplomaten „het recht op vreedzame demonstraties, zolang de veiligheid op zee niet in het geding is”. Vooral op energieterrein is de handelsrelatie tussen Nederland en Rusland hecht. Gazprom wil samen met Shell in het Arctische gebied naar olie boren. Met de Arctic Sea protesteert Greenpeace hiertegen.