Feestje voor de afzwaaiende crisismanager

Klaas Knot, Bernard Wientjes, Dick Sluimers, Herna Verhagen. De BV Nederland is goed en hoog vertegenwoordigd op het symposium over de financierbaarheid van het land, waar ING maandag haar topman Jan Hommen mee uitzwaait. Een indrukwekkende line up – en hij verdient het. Want Jan Hommen kreeg in 2009 de zware opdracht om het immense bank- en verzekeringsconcern er weer bovenop op te helpen nadat de staat voor ruim 20 miljard aan steun(garanties) had verstrekt. Jan Hommen, toen al enige tijd gepensioneerd, volbracht die opdracht met verve. Het ging gepaard met tegenwind uit de economie (recessie), Basel (strengere bankregels) én Brussel (het concern moest worden opgebroken en afgeslankt). Ook dat lijkt, tegen heug en meug, te lukken. Hoewel de staatssteun nog niet is afgelost, zien beleggers ING weer zitten. Onder leiding van crisismanager steeg de beurswaarde van ING van 8,3 miljard begin 2009 tot ruim 33 miljard nu.