FC Twente wint derby in Almelo - Groningen verslaat RKC

Foto ANP / Peter Lous

FC Twente heeft de derby tegen Heracles met ruime cijfers gewonnen. Door doelpunten van Rasmus Bengtsson, Kyle Ebecilio en Dusan Tadic wonnen de bezoekers in Almelo met 3-0.

In de slotfase werd het nog even onrustig op de tribune. Heracles-voorzitter Jan Smit en doelman Remko Pasveer moesten er aan te pas komen om de boel te sussen.

De overwinning van Twente kwam minder eenvoudig tot stand dan de uitslag deed vermoeden. Nadat Bengtsson in de zeventiende minuut uit een voorzet van Quincy Promes de score had geopend, kreeg Heracles goede kansen op de gelijkmaker. Mark Uth schoot vlak na rust vanuit de draai zelfs op de lat.

In de laatste twintig minuten drukte Twente definitief door. Kyle Ebecilio zorgde uit een corner koppend voor 0-2, waarna Tadic voor de definitieve beslissing zorgde. De Serviër benutte een penalty die was toegekend na een overtreding van Milano Koenders op invaller Youness Mokhtar.

Direct na de 0-3 sloeg op een deel van de tribune de vlam in de pan. Dankzij adequaat optreden van Smit en Pasveer keerde de rust echter snel terug.

Twente klimt door de overwinning voorlopig naar de derde plaats in de Eredivisie. Heracles staat veertiende.

Groningen verslaat RKC

FC Groningen heeft de derde overwinning van het seizoen geboekt. RKC Waalwijk werd vanavond in de Euroborg met 4-1 verslagen. De bezoekers speelden ruim een halve wedstrijd met tien man door een rode kaart van Jonas Ivens, die dit seizoen door RKC wordt gehuurd van Groningen. Alle doelpunten vielen in het laatste halfuur.

ADO speelt gelijk tegen NEC

De wedstrijd tussen ADO Den Haag en NEC, de nummers zeventien en achttien van de Eredivisie, leverde geen winnaar op. Door goals van Mathias Gehrt en Christoph Hemlein werd het in het Kyocera Stadion 1-1. ADO kwam in de 56e minuut op voorsprong, de gelijkmaker viel achttien minuten later.

Ook Heerenveen speelt gelijk tegen Roda

Sc Heerenveen heeft de kans laten liggen om voor minimaal een dag koploper in de Eredivisie te worden. De ploeg van trainer Marco van Basten speelde in een spectaculair duel in Kerkrade met 3-3 gelijk tegen Roda JC. De wedstrijd was bijna een kopie van de editie van vorig seizoen. Toen werd het in het Parkstad Limburg Stadion zelfs 4-4.

Van Marwijk naar HSV

Ander voetbalnieuws: Bert van Marwijk wordt de nieuwe trainer van Hamburger SV. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal heeft een akkoord bereikt met de Duitse club, heeft hij aan de NOS laten weten. Eerder werd al bekend dat Van Marwijk een van de belangrijkste kandidaten was om de ontslagen Thorsten Fink op te volgen.

Van Marwijk had na zijn vertrek bij het Nederlands elftal na het EK van 2012 geen ploeg meer onder zijn hoede. In Duitsland was hij tussen 2004 en 2006 trainer van Borussia Dortmund. In Nederland was de 61-jarige Deventenaar op clubniveau werkzaam bij Feyenoord en Fortuna Sittard. (Novum)