Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Terreurgroep Al Shabaab claimt aanslag Kenia - vier Nederlanders gevlucht

Een vrouw wordt weggedragen richting een ambulance, terwijl de Keniaanse politie jacht maakt op de daders.
Een vrouw wordt weggedragen richting een ambulance, terwijl de Keniaanse politie jacht maakt op de daders. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De Somalische terreurbeweging Al Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, meldt persbureau AP. De bloedige schietpartij was volgens de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep een antwoord op militair ingrijpen van Kenia in Somalië.

Een schutter die betrokken was bij de schietpartij werd gearresteerd door de Keniaanse politie, maar is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen, meldt persagentschap AFP. Volgens de BBC zouden er inmiddels nog vier arrestaties zijn gedaan.

Zeker vier Nederlanders waren vandaag in het winkelcentrum aanwezig toen gewapende mensen het vuur openden. Onder hen waren een ambassademedewerker met partner en een Nederlandse journalist, zo meldt de NOS.

President : zeker 39 doden, meer dan 150 gewonden

Bij de schietpartij die begin van de middag begon in het winkelcentrum zijn zeker 39 doden gevallen en meer dan 150 mensen gewond geraakt, zo laat de Keniaanse president Kenyatta vanavond weten. De president heeft zelf ook familieleden verloren bij de aanslag. Volgens hem was de schietpartij bedoeld om te intimideren en het volk te verdelen, maar de terroristen zullen worden verslagen, aldus Kenyatta.

Een groep schutters opende rond 12.00 uur het vuur in de Westgate Mall, een winkelcentrum waar vooral buitenlanders en rijke Kenianen komen. De politie was snel ter plaatse en bond de strijd aan met de schutters.

Volgens de politie was de situatie in het winkelcentrum even na 15.00 uur onder controle. Wel was de operatie toen nog in volle gang:

Twitter avatar AFPAfrica AFP Africa Security source telling @AFP that the #Westgate attackers have been “pinned down”, police & army operations inside the mall are continuing

‘Dit was het werk van een terreurbeweging’

Het werd de Keniaanse politie al in een vroeg stadium duidelijk dat de aanval was uitgevoerd door een goed georganiseerde terroristische groepering. Getuigen meldden aan AFP dat de schutters een buitenlandse taal spraken, mogelijk Arabisch of Somalisch.

De Somalische terreurbeweging Al Shabaab meldde eerder vandaag via Twitter dat Kenia “geen gehoor gaf” aan recente waarschuwingen. De aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep ontkende noch bevestigde op dat moment dat het achter de schietpartij in het winkelcentrum zat.

Twitter avatar HSM_Press HSM Press Office HSM has on numerous occasions warned the #Kenyan government that failure to remove its forces from Somalia would have severe consequences

De Nederlandse ambassadeur in Kenia, Joost Reintjes, eerder vandaag op Twitter:

Twitter avatar JoostReintjes NL ambassador Kenya Aanslag op #Westgate shopping mall in #Nairobi. Nederlanders met noodgevallen en dringende vragen kunnen ambassade bellen: +254-733636652.
Twitter avatar JoostReintjes NL ambassador Kenya Bericht NL ambassade: situatie #Westgate in #Nairobi onduidelijk. Vanwege berichten over mogelijke 2e aanval is advies niet op pad te gaan.

De gedachte van de Keniaanse vicepresident William Ruto gaat uit naar de slachtoffers:

Twitter avatar WilliamsRuto William Samoei Ruto I take this opportunity to commiserate with families of the bereaved & injured in the Westgate Mall from this cowardly and wicked act-wsr

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de “zinloze daad van geweld in Kenia” veroordeeld.

Let op: de beelden hieronder kunnen als schokkend worden ervaren

In het winkelcentrum wordt een meisje geholpen door de politie. Foto Reuters / Siegfried Modola

Keniaanse burgers ontvluchtten het winkelcentrum terwijl de politie op zoek is naar de schutters. Foto Reuters / Siegfried Modola

Een moeder en haar kinderen schuilen voor de schutters. Foto Reuters / Siegfried Modola

Een kind wordt weggehaald uit het winkelcentrum. Foto Reuters / Siegfried Modola

Politieagenten zoeken naar de schutters. Foto Reuters / Siegfried Modola

Dodelijke slachtoffers van de schietpartij in het winkelcentrum. Foto Reuters / Goran Tomasevic