Een niet alleen in Eindhoven gewaardeerd bestuurder

Foto ANP
Foto ANP

Toen Rein Welschen eind oktober 2002 in de gemeenteraad van Eindhoven zijn aftreden als burgemeester bekendmaakte, kreeg hij een ovatie van de raadsleden. Die raadsleden waren niet blij met het vertrek van Welschen – in tegendeel – maar zij toonden groot respect voor de eerste burger van PvdA-huize die „met forse tegenzin” terugtrad uit onvrede over het niet doorgaan van de gemeentelijke herindeling in zuidoost-Brabant.

De boze Welschen, in 1992 aangetreden, was van oordeel dat de Provinciale Staten van Noord-Brabant en ook minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) de groei van zijn stad torpedeerden. Waarom, zo vroeg hij zich af, mag Eindhoven zich van ‘Den Bosch’ en ‘Den Haag’ niet versterken met aangrenzende gemeenten, zodat het zich verder kan ontwikkelen zowel op het gebied van wonen als werken?

Welschen, opvolger van partijgenoot Jos van Kemenade, leverde in de jaren 90 belangrijke bijdragen aan het economische herstel van Eindhoven toen de in de ‘Lichtstad’ gevestigde bedrijven als Philips en DAF met grote problemen kampten. Zo speelde hij een grote rol bij het ontstaan van Brainport Eindhoven, een indrukwekkend samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dankzij de Brainport werd Eindhoven later uitgeroepen tot „de slimste regio ter wereld”.

In de krant BN DeStem zei burgemeester Peter van der Velden (PvdA) van Breda, ooit samen met Welschen wethouder in zijn stad, afgelopen dinsdag dat Welschen iedereen altijd wist te passioneren. „Een man met een groot hart, met een enorm engagement en intellectueel vermogen.”

De aimabele, bevlogen en niet alleen in Eindhoven hoog gewaardeerde Welschen was in december 1998 de belangrijkste kandidaat om burgemeester van Rotterdam te worden. Maar de vertrouwenscommissie was verdeeld. Toenmalige Utrechtse burgemeester, Ivo Opstelten (VVD), stond tweede op de lijst. Het kabinet besliste uiteindelijk dat Opstelten de post in Rotterdam kreeg.

Na zijn afscheid als burgemeester van Eindhoven bekleedde Welschen, ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, tal van nevenfuncties in het openbaar bestuur. Hij was eerder, van 1993 tot 1995, lid van het landelijk bestuur van de PvdA.

„Ik zit nu al in een periode van zeven jaar ‘cadeautijd’”, zei de zieke Welschen ruim een jaar geleden in een vraaggesprek met BN DeStem. Bij de bioloog Welschen werd acht jaar geleden vastgesteld dat hij een hersentumor had. Afgelopen dinsdag overleed hij op 72-jarige leeftijd.

Guido de Vries