Duurzaam beleggen, kan dat wel?

Ik denk dat beleggen in een indexfonds voor mij geen optie is, omdat ik duurzaam wil beleggen. Of zijn er ook duurzame indexfondsen?

De geldbranche is een Winkel van Sinkel. Alles is er te koop, dus ook duurzame indexfondsen. Steek je er geld in, dan lijk je dubbel goed bezig: je betert de wereld, terwijl je toch op de centen let. Dat laatste klopt. Maar het eerste kun je pas beoordelen als je snapt wat een duurzaam indexfonds doet.

Een duurzaam indexfonds belegt in een duurzame aandelenindex. Zo’n duurzame index is vaak het maatschappelijk verantwoorde kindje van een bekende, bredere aandelenindex. Zo is de Dow Jones Sustainability World Index (DJSWI) een nazaat van de Dow Jones World Index (DJWI). De 2.500 bedrijven in de DJWI zijn gescreend op praktijken als kinderarbeid, handel in wapens, porno, milieu-onvriendelijke stoffen en meer. De selectie van circa 300 duurzaamste bedrijven vormt de smallere DJSWI.

Duurzame indexfondsen zijn er in soorten en maten. De meeste staan in de gratis toegankelijke Tracker-Database op indexus.nl. Zoek daar op termen als ‘sustain’ en ‘social’ in de productnaam. Je vindt dan indexfondsen van iShares en UBS, plus eentje van Thinketfs. Daarnaast biedt het Amerikaanse fondsenhuis Dimensional het Dimensional Global Sustainability Core Equity.

Welke moet je kiezen? Je zult per fonds in de documentatie moeten duiken (google op fact sheet+productnaam), want de fondsen verschillen qua selectiebeleid. Sommige, zoals het Think Sustainable World, sluiten veel bedrijven uit. Andere knijpen een oogje toe als het om bijvoorbeeld alcohol, bont of gokken gaat.

Duurzaam indexbeleggen lijkt het beste van twee werelden, maar heeft een schaduwzijde. Door de selectie vallen vooral de industriële en handelsbedrijven in een index af. Wat resteert is een veel smaller fonds met relatief veel financiële en IT-bedrijven. Je beleggingsrisico is dus minder gespreid. Een oplossing hiervoor biedt het Dimensional Global Sustainability Core Equity. Dit fonds doet aan ‘wetenschappelijk indexbeleggen’: Je krijgt dan wel de lage kosten, maar toch een grote, uitgekiende spreiding. Wel even nalezen hoe duurzaam ze dat doen.

Een tweede bezwaar tegen duurzaam indexbeleggen is filosofischer van aard. Want hoe duurzaam kun je zijn? Stel, je fonds sluit alcohol uit. Je belegt dus niet in beursfonds Heineken, maar wel veel in de geld- en IT-branche. Maar die financiële- en informatiedienstverleners doen natuurlijk klussen voor Heineken. Bij verdienen aan duurzaamheid is het dus moeilijk om volkomen zuiver op de graat te blijven.