Dijsselbloem in NRC: nivelleren inkomens geen doel op zich

Dijsselbloem afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie over de Miljoenennota 2014. Foto ANP / Martijn Beekman

Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is het nivelleren van inkomens geen doel op zich. Hij betreurt dan ook niet dat de recente extra bezuinigingen van 6 miljard “geen grote nivelleringsoperatie” zijn geworden, zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Deze zomer zei PvdA-leider Diederik Samsom nog dat “juist in crisistijd” genivelleerd moet worden. Partijvoorzitter Hans Spekman noemde nivelleren eerder “een feestje”. “Nivelleren is ook een feest, ja – voor de PvdA”, zegt Dijsselbloem:

“We hechten aan gelijke inkomensverhoudingen. Maar Spekman spreekt puur vanuit de PvdA. Diederik Samsom ook, dat is het mooie van zijn vrije rol in de Tweede Kamer. Voor ons als kabinet geldt het regeerakkoord.”

Dijsselbloem benadrukt dat “het woord nivelleren helemaal niet in het regeerakkoord” stond. “We hebben wel afgesproken om mensen aan de onderkant te compenseren, omdat die anders onderuit gaan.” Hij kan zich voorstellen dat “sommigen teleurgesteld” zullen zijn dat er niet wordt genivelleerd. “De laagste inkomens gaan er op achteruit, de allerhoogste ook. De groep ertussen gaat er ietsje op vooruit.”

Hoge belastingdruk ‘niet leuk, maar onderdeel crisis’

Op berichten dat de belastingdruk op extra verdiende euro’s voor de hogere inkomens kan oplopen tot 60 procent, reageert Dijsselbloem nuchter. Hij trekt een vergelijking met de mislukte invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie:

“Toen was de kritiek – niet helemaal onterecht – dat we inkomensbeleid wilden voeren, via de zorgpremie. Doe het dan via de belastingen, was de boodschap. Dat doen we nu. Het is niet leuk, maar onderdeel van de crisis.”

‘Coalitie niet uit onze handen laten vallen’

Dijsselbloem beaamt dat de slechte peilingen extra druk leggen op het kabinet. “Natuurlijk hebben slechte peilingen invloed op politici.” Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar dreigt voor de coalitie een fors verlies. Gevraagd of hij bereid is die nederlaag te accepteren, zegt hij:

“Het is omgekeerd. Ik zou de coalitie niet uit onze handen willen laten vallen in een wanhoopspoging om de gemeenteraadsverkiezingen alsnog te winnen.”

    • Thijs Niemantsverdriet en Erik van der Walle