De mosasaurus had zijn sikkelstaart zodat hij onder water bleef

Lucas Brouwers beschrijft de vondst van de afdruk van de omtrek van de mosasaurusstaart (NRC Handelsblad, 11 september). Hij schrijft dat het nut van zo’n sikkelstaart, die haaien ook bezitten, onbekend is. Bij vis, dolfijn en walvis is de staart meestal symmetrisch en eindigt de wervelkolom in het midden van de staart. Het waarom van de ‘sikkel’ is te begrijpen. De staart wordt in het lange deel gesteund door de wervels. Daar staat kennelijk de meeste kracht op. Bij haaien zit het gesteunde deel boven, bij de mosasaurus onder.

Een haai heeft geen zwemblaas en zinkt als hij niet zwemt. De staartvin zorgt dat de voortstuwing een opwaartse component heeft zodat de haai makkelijk op niveau blijft zwemmen. Een mosasaurus heeft longen, het is een reptiel. Die drijft naar boven en wordt door de omgekeerde sikkel juist onder water geduwd. De sikkel helpt stijgen en dalen compenseren.

Jan Willem Broekema

Leiden