De iPhone krijgt een gewaagde makeover

Apple vernieuwt iOS, het besturingssysteem van iPhone en iPad. Het wat kinderachtige, maar begrijpelijke design uit 2007 was dringend aan vernieuwing toe. Het resultaat: knallende kleuren.

Met iOS7 verandert het uiterlijk van iPhones en iPads ingrijpend. V.l.n.r: de gifgroene kleur van een actief gesprek,fotofilters in de camera-applicatie, eennieuw zoekvenster en muziekdienstiTunes Radio.

Je telefoon, dat ben je zelf. Dus als een fabrikant het uiterlijk van een smartphone verandert, moet ’ie er wel vertrouwen in hebben dat de wijziging ook in goede aarde valt. Het gaat om een apparaat dat je voortdurend in je handen hebt.

Apple neemt een serieuze gok met de restyling van besturingssysteem iOS (nu op 700 miljoen iPhones en iPads). Maar iOS6 was ook dringend aan een opknapbeurt toe. Vergeleken met de strakke vormgeving in concurrenten als Android (Google) en Windows Phone (Microsoft) begon iOS kinderachtig te ogen.

Hier wreekt zich de wet van de remmende voorsprong. Toen wijlen Steve Jobs in 2007 de iPhone introduceerde, moesten consumenten er nog van overtuigd worden dat je een telefoon als een agenda kon gebruiken, en het digitale notitieblok ook werkte als een daadwerkelijk kladblok. Tastbare knoppen en iconen en nepmateriaal als glas, metaal, hout, leer en papier: alles moest Net Echt lijken. Vandaar dat ook ouderen en peuters meteen snappen hoe een iPad of iPhone werkt.

Vijf jaar later keert Apple terug naar functionaliteit en minimalisme. Minder 3D-effecten, meer wit, hier en daar een gifgroene kleur. Het is het stempel van Jony Ive, die al jarenlang Apples hardware ontwerpt. iOS7 kreeg ook extra functies – wat dat betreft biedt een update meer pret dan een nieuw toestel. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen:

1. Uiterlijk

iOS oogt frisser, maar soms ook goedkoop met minimalistische iconen en knallende kleuren. Apps van derden zien er nu nog heel anders uit, het toetsenbord vergt gewenning. Er zitten wat overbodige ‘zoom’-effecten in als je apps of folders opent.

2. Zoekvenster

De meest gestelde vraag in iOS7: waar is mijn zoekvenster? Veel mensen starten namelijk een app door de naam van het programma te tikken in het zoekvenster. Daarvoor schoof je in iOS6 je duim naar rechts op het beginscherm. Maar in iOS7 schuif je je duim naar beneden. Voordeel: het werkt op elk venster van het beginscherm.

3. Multitasking

Multitasking = applicaties tegelijkertijd draaien. Vroeger verscheen er een rijtje actieve apps die je via een rood kruisje kon uitschakelen. Nu toont iOS7 een carrousel van geopende apps waar je doorheen kunt bladeren. Apps sluit je alsof je een kaart uit een kaartspel weggooit. Ooit bedacht door Palm, sindsdien vaak nageaapt.

4. Snellere toegang

Stembediening werkt snel. Maar Siri, Apples spraakbesturing, verstaat geen Nederlands. Wel kun je snel toegang krijgen tot veelgebruikte instellingen als bluetooth of wifi. Het bedieningspaneel verschijnt bij een veegbeweging van onderaf. Nadeel is dat je het menu met die snelkoppelingen niet kunt aanpassen. Android heeft dat beter voor elkaar. iOS7 laat je nu ook terugbladeren in apps met een veegbeweging naar links. Werkt helaas nog niet overal.

5. Betere browser

Safari was al een van de meest gebruikte mobiele browsers, kan nu meer vensters aan, en biedt browservensters in een 3D-kaartenbak met schaduwtjes.

6. Camera en foto’s

Vierkante foto’s en filters spelen in op de Instagram-rage. Belangrijker: beter overzicht van gemaakte foto’s. Geen ellenlange diashow maar navigeren per dag, maand of jaar of – bonuspunten – per locatie.

7. iTunes Radio

Als je een Amerikaans iTunes-account hebt kun je gratis luisteren naar radiostations afgestemd op je eigen smaak. Tussendoor zijn af en toe advertenties te horen. Leuk, maar dit haalt het niet bij een echte streamingdienst als Spotify of Deezer.

8. Kleutervriendelijk

De iPad altijd was kindvriendelijk en bejaarden-proof. De lakmoesproef: hoe gaat een vierjarige om met iOS7? Het blijkt lastiger om op letters te drukken in plaats van knoppen. Maar de basisnavigatie – vegen door rijtjes apps – van de iPad is niet veranderd. En gelukkig, na de upgrade zitten alle games nog op dezelfde plek.

Meer op nrc.nl/tech