Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘D66 en CU willen kabinet helpen’ - oproep SP: PvdA, stap uit kabinet

D66 en de ChristenUnie schoten het kabinet eerder te hulp, bij het woonakkoord van februari dit jaar.
D66 en de ChristenUnie schoten het kabinet eerder te hulp, bij het woonakkoord van februari dit jaar. Foto ANP / Robin Utrecht

D66 en de ChristenUnie zijn bereid de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, als het kabinet de lasten voor werkgevers en werknemers verlaagt. Dat stellen D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad.

De partijen willen dat arbeid goedkoper wordt en werk moet lonen. Zo hopen de fractievoorzitters dat de economie een impuls krijgt. “Ik vind het lastenpakket en de nivellering van het kabinet te groot; het vernietigt banen”, aldus Pechtold.

Slob wil vooral gezinnen ontzien, Pechtold wil lagere lasten voor werknemers deels betalen uit het naar voren halen van hervormingen op de arbeidsmarkt, zodat mensen daarover zekerheid krijgen.

Hoewel beide partijen het onderling niet helemaal eens zijn, zijn ze bereid elkaar tegemoet te komen. Daarvoor vinden ChristenUnie en D66 het wel nodig dat premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen komende week ook over de brug komt. Hij zal daarbij “een andere toon moeten aanslaan dan die van luchtigheid en relativering”, aldus Pechtold in de krant.

Bij de handreiking aan het kabinet kijkt Slob ook naar de SGP. D66, ChristenUnie en SGP hebben samen precies genoeg zetels om VVD en PvdA aan een meerderheid in de senaat te helpen.

Roemer: PvdA, stap uit het kabinet

SP-leider Emile Roemer ziet juist helemaal niets meer in dit kabinet en roept de PvdA op uit het kabinet te stappen. De voorman van de socialisten zegt tegen de NOS dat de PvdA samen met de SP zou moeten gaan werken aan een sociaal alternatief voor dit kabinet. Over het huidige kabinet van VVD en PvdA zegt hij: “Het is liberaal, niet eerlijk delen en er komen geen banen bij. En dat zijn dingen die ze van tevoren beloofd hebben “

De oproep van Roemer komt voorafgaand aan een protestmanifestatie die de SP vandaag houdt in Amsterdam. Daar zullen aanhangers van de partij betogen tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Zijlstra: sociaal akkoord niet heilig

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sluit vanochtend in een interview met De Telegraaf het openbreken van het sociaal akkoord niet uit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. Zijlstra zegt in de krant dat het sociaal akkoord niet heilig is. “Bij mij is in die zin niks heilig. Het doel is heilig, en dat is dat we dit land klaarstomen voor de toekomst.”

Voor de VVD-fractieleider is een breed draagvlak belangrijk. “Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen sociaal akkoord gesloten zodat daarmee géén besluiten worden genomen”, aldus Zijlstra.

In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken de WW-duur in te korten en het ontslagrecht aan te passen. Die hervormingen kunnen echter alleen worden doorgevoerd met steun van oppositiepartijen in de senaat, door het ontbreken van een meerderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Partijen als CDA en D66 vinden dat de hervormingen te lang op zich laten wachten en willen sneller actie.