Bankpas

Soms stuurt de bank een nieuwe bankpas als de oude nog goed is. Die moet je dan weggooien. Maar je kunt ook eens kijken hoe-ie in elkaar zit.

Ga niet peuteren of knippen, dat wordt niks. Koop bij de Etos een flesje aceton en giet dat in een schaaltje van glas, aardewerk of metaal. Niet een plastic bakje, want bijna alle soorten plastic lossen op in aceton, daar gaat het juist om. En pas op: de damp van aceton is ongezond en het goedje brandt even makkelijk als benzine. Doe het dus buiten en kijk uit met vuur.

Steek nu de pas met de kant waar dat mooie gouden plaatje zit in de aceton. De zwarte magneetstrip M zwemt direct weg, die is superdun en zit maar los vast. Maar binnen een paar seconden verschrompelt ook de plasticlaag waar de strip op was vastgeplakt. Daarna kun je snel de chip vinden. Dat goudachtige plaatje P met die fijne lijntjes zijn 8 of 10 contactpunten. De chip C zelf is veel kleiner en zit eronder gelijmd. En dat goud is echt heel dun goud.

Welk gereedschap heb je nodig? Een bakje met aceton.

Karel Knip

    • Karel Knip