Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties en onrust rondom demonstraties in Den Haag

De politie in Den Haag heeft begin van de middag drie mensen aangehouden rondom de demonstraties in de stad. Rond twee uur brak er onrust uit in de binnenstad toen aanhangers van de PVV en de Anti-Fastische Actie (AFA) tegenover elkaar kwamen te staan.

De PVV hield een manifestatie op de Koekamp waar enkele duizenden sympathisanten van Wilders demonstreerden tegen de bezuinigingen van het kabinet-Rutte. Na de manifestatie trokken enkele honderden PVV’ers richting Het Plein, waar zij op activisten van de AFA stuitten. De politie probeerde beide groepen uit elkaar te houden. Tot grote ongeregeldheden kwam het niet, hoewel de politie een aantal straten tijdelijk moest afzetten.

Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker twitterde een aantal foto’s van de situatie in de Haagse binnenstad:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Demonstranten PVV worden van terras verjaagd. Politie heeft de boel goed onder controle http://t.co/y93Svj7fbT
Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Binnenhof hermetisch afgesloten http://t.co/fLN7CIeE3J
Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Winkelstraat Lange Poten afgesloten door mobiele eenheid http://t.co/dfXrGlPbhI

Even voor drie uur was de rust op Het Plein hersteld, aldus Bakker:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker De politie heeft beide groepen uit elkaar gedreven. Het is inmiddels weer rustig op het Plein.

Voor de onrust had PVV-leider Wilders op de Koekamp zijn standpunten wat betreft het huidige kabinet herhaald. Naar zijn zeggen maakt premier Mark Rutte (VVD) er een puinhoop van. Te veel mensen verliezen volgens hem hun baan, bedrijven vallen om en pensioenen komen in gevaar. Volgens Wilders worden de problemen alleen maar erger naar gelang het kabinet langer blijft zitten.

Demonstranten droegen onder meer spandoeken en ballonnen met teksten als “weg met het kabinet” en “Rutte-2 weg ermee”. Wilders liet na afloop op Twitter weten tevreden te zijn over de manifestatie:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geweldige demonstratie tegen Rutte2 vandaag in DHaag met duizenden mensen, bedankt iedereen!! http://t.co/pLeV3a08E1 http://t.co/OrdZzWshVl

Arrestaties wegens negeren oproep weg te gaan

Een persoon op de Koekamp kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden, meldde de politie eerder vanmiddag aan persbureau Novum. Twee anderen werden op het Spuiplein opgepakt omdat de politie hen had opgeroepen weg te gaan en zij dit bevel negeerden.

In Den Haag zijn waren vanmiddag meerdere demonstraties gaande, onder meer die van de PVV en een groep Roemenen. Volgens de politie was het aan het begin van de middag “flink druk” in Den Haag.